Συνάντηση Μακρόν - Μασκ στο Παρίσι για την επένδυση της Tesla

 Συνάντηση Μακρόν - Μασκ στο Παρίσι για την επένδυση της Tesla

Η Γαλλία φλερτάρει τον κινεζικό γίγαντα EV BYD και την Tesla για να κατασκευάσουν εργοστάσια στη χώρα 

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla Έλον Μασκ την Παρασκευή, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, για να προωθήσει τη Γαλλία ως πιθανή τοποθεσία για ένα από τα εργοστάσια για ηλεκτρικά οχήματα ( EV) καθώς και για να συζητήσουν τη ρύθμιση για την τεχνολογία .

Η Γαλλία φλερτάρει τον κινεζικό γίγαντα EV BYD και την Tesla για να κατασκευάσουν εργοστάσια στη χώρα, είχαν δηλώσει προηγουμένως στο Reuters αξιωματούχοι, αλλά ανταγωνίζεται άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Ισπανία, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες και με την Tesla, είπε πηγή στο Reuters. .

«Πηγαίνω (σε αυτή τη συνάντηση) με ατζέντα», είπε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους καθώς επισκεπτόταν τη VivaTech στο Παρίσι, τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας της Γαλλίας, την οποία θα επισκεφθεί ο Μασκ την Παρασκευή.

«Θα μιλήσουμε για την τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία εμπλέκεται, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το κανονιστικό πλαίσιο... Και μετά θα του μιλήσω για αυτοκίνητα, μπαταρίες, για να προωθήσω τη γαλλική και ευρωπαϊκή ελκυστικότητα», είπε ο Μακρόν.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν ήλπιζε να εξασφαλίσει ένα γιγα-εργοστάσιο της Tesla, ο Μακρόν είπε: "Εναπόκειται στην εταιρεία να εξετάσει αυτά τα διαφορετικά ζητήματα στην Ευρώπη. Άρα θα πουλήσουμε τη Γαλλία" ως επενδυτικό προορισμό.


Η Γαλλία πλησιάζει άλλα ευρωπαϊκά έθνη στον στόχο της να γίνει κόμβος για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, χάρη στις γενναιόδωρες επιδοτήσεις και ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον από τότε που ανέλαβε ο Μακρόν.

Η βόρεια περιοχή του έχει προσελκύσει τέσσερα έργα γιγα-εργοστασίων, το πρώτο που εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον ιδιοκτήτη της Peugeot Stellantis, τη Mercedes-Benz και τη γαλλική εταιρεία πετρελαίου TotalEnergies.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος υπουργός ψηφιακών υποθέσεων Νοέλ Μπαρό είπε στο CNBC: "Θα είναι υπέροχο να έχουμε ένα εργοστάσιο Tesla στη Γαλλία. Έχει γίνει πολλή προσπάθεια για να βεβαιωθούμε ότι αυτό είναι δυνατό και αυτό μπορεί να συμβεί."

Ο Μπαρό πρόσθεσε ότι η Γαλλία έχει επίσης επενδύσει σε έναν «ολόκληρο τομέα ηλεκτρικών μπαταριών» και θα προσπαθήσει να πείσει τον Μασκ «ότι είναι το καλύτερο δυνατό μέρος στην Ευρώπη για να ιδρύσει το επόμενο εργοστάσιο της Tesla».

Ο Μασκ, ο οποίος συνάντησε τον Μακρόν και τον υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στις 15 Μαΐου, δήλωσε τότε ότι είναι βέβαιος ότι η Tesla θα έκανε «σημαντικές επενδύσεις» στη Γαλλία στο μέλλον, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Η Γαλλία προσπάθησε προηγουμένως να πείσει τον Μασκ να κατασκευάσει ένα γιγα εργοστάσιο στη χώρα, αλλά επέλεξε τη Γερμανία για το μοναδικό τέτοιο εργοστάσιό του στην Ευρώπη μέχρι στιγμής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ