ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να κάνετε για να κερδίσετε την έκπτωση

ΕΝΦΙΑ: Τι πρέπει να κάνετε για να κερδίσετε την έκπτωση

 


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να εξοφλούν την λυπητερή. Εξαίρεση αποτελούν όσοι περίμεναν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος, η οποία προέκυψε από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής τους δήλωση.
Για αυτούς τους φορολογούμενους θα γίνει συμψηφισμός της επιστροφής του φόρου με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο, «βόλτα» από την εφορία θα πρέπει να κάνουν πριν πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων διαπίστωσαν ότι στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν έχει χορηγηθεί η απαλλαγή ή η έκπτωση για συγκεκριμένα ακίνητα ή διαπιστώσουν άλλα λάθη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Απαλλαγή ακινήτων: Για την απαλλαγή ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων από τον ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακίνητο έχει υπαχθεί σε φόρο, ενώ απαλλάσσεται, απαιτείται η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ., με συνυποβαλλόμενα τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να ισχύουν την 1η Ιανουαρίου του 2018.
Η αίτηση αυτή υποβάλλεται ανά αιτία χορήγησης της έκπτωσης ή απαλλαγής. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή εκδίδεται νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού, η οποία αναρτάται ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του φορολογουμένου στο ΟΠΣ Περιουσιολόγιο (www.aade.gr). Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται επί αποδείξει ο φορολογούμενος.

Αμφισβήτηση φορολογητέας αξίας: Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ακινήτων ή των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων, όπως έχει προσδιοριστεί στη δήλωση ΕΝΦΙΑ - πράξη προσδιορισμού φόρου, και εφόσον τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου είναι ορθά, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. αίτηση.
Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται κατά περίπτωση νέα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Εφόσον η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, εκδίδεται πράξη απόρριψης και ενημερώνεται, επί αποδείξει, ο φορολογούμενος.

Στις περιπτώσεις στις οποίες η φορολογητέα αξία ακινήτων ή εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων δεν είναι ορθή λόγω λάθους της βάσης δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, ο έφορος ενημερώνει τη Διεύθυνση Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου, η οποία εγκρίνει τη διόρθωση της βάσης δεδομένων από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.), ώστε να πραγματοποιηθεί στη συνέχεια ορθή εκκαθάριση του φόρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ