ΟΟΣΑ:Ετοίμασε συνθήκη που θα αντικαταστήσει τους εθνικούς ψηφιακούς φόρους

 ΟΟΣΑ:Ετοίμασε συνθήκη που θα αντικαταστήσει τους εθνικούς ψηφιακούς φόρους

Εάν επικυρωθεί, η συνθήκη απαιτεί από τις χώρες που έχουν, ή σχεδιάζουν, φόρους εθνικών ψηφιακών υπηρεσιών να τους αφαιρέσουν

 

 

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε μια πολυμερή συνθήκη την Τετάρτη, η οποία θα αντικαταστήσει μια δέσμη εθνικών φόρων ψηφιακών υπηρεσιών, εάν επικυρωθεί από αρκετές χώρες.

Η δημοσίευση του κειμένου ασκεί πίεση ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στη βαθιά διχασμένη Γερουσία για την επικύρωση των συνθηκών.

Το έγγραφο είναι ο πρώτος πυλώνας μιας αναθεώρησης δύο πυλώνων των κανόνων για τη διασυνοριακή φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών, η οποία συμφωνήθηκε το 2021 από σχεδόν 140 χώρες, αλλά η εφαρμογή της οποίας αποδεικνύεται αργή και περίπλοκη.

Πολλές χώρες διαμαρτύρονται ότι το κατακερματισμένο φορολογικό σύστημα του κόσμου επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες -ιδιαίτερα στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ- να πληρώνουν ελάχιστο φόρο σε δικαιοδοσίες όπου έχουν μεγάλα έσοδα, και έτσι ορισμένες έχουν εισαγάγει τους δικούς τους ψηφιακούς φόρους, παρά την αντίθεση της Ουάσιγκτον.

Η συνθήκη κωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις πρέπει να ανακατανέμουν τα φορολογικά δικαιώματα σε κέρδη περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές στις χώρες όπου πραγματοποιούνται οι πωλήσεις τους.

Ο ΟΟΣΑ με έδρα το Παρίσι εκτιμά ότι η ανακατανομή θα αποφέρει πρόσθετα παγκόσμια φορολογικά έσοδα μεταξύ 17 και 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να κερδίζουν τα περισσότερα.

Εάν επικυρωθεί, η συνθήκη απαιτεί από τις χώρες που έχουν, ή σχεδιάζουν, φόρους εθνικών ψηφιακών υπηρεσιών να τους αφαιρέσουν.

Η Ουάσιγκτον είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το ζήτημα, καθώς πολλοί από αυτούς τους φόρους επιβλήθηκαν για να στοχεύσουν μεγάλες ψηφιακές εταιρείες των ΗΠΑ όπως η Google, η Amazon και η Apple.


Για να τεθεί σε ισχύ, οι 30 χώρες που φιλοξενούν τουλάχιστον το 60% των επηρεαζόμενων πολυεθνικών εταιρειών πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συμμετάσχουν.

Η επικεφαλής φορολογίας του ΟΟΣΑ, Manal Corwin, δήλωσε ότι η αποτυχία επικύρωσης του κειμένου θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σοβαρές συνέπειες» και όχι μόνο επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει πολλαπλασιασμό στη χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών φόρους και εμπορικά αντίποινα.

Ο δεύτερος πυλώνας της παγκόσμιας συμφωνίας εταιρικού φόρου του 2021 ορίζει έναν ελάχιστο συντελεστή εταιρικού φόρου 15%, τον οποίο οι χώρες υποτίθεται ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζουν από το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ