Χ. Θεοχάρης: Το αργότερο αρχές του 24 οι αλλαγές στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Χ. Θεοχάρης: Το αργότερο αρχές του 24 οι αλλαγές στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών

Ενας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης

Μέχρι το τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου, θα γίνουν γνωστές οι αλλαγές που θα αφορούν στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Το μόνο που γίνεται, είναι τα διάφορα σενάρια να αξιολογούνται και να κοστολογούνται. Δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τις προτάσεις γιατί δεν έχουν υπάρξει και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε κάποιες μελέτες στα χέρια μας, τις οποίες χρησιμοποιούμε. Έχουμε κάποια σενάρια τα οποία έχουμε βάλει στο τραπέζι και τώρα πια και σε νομικό επίπεδο και σε τεχνικό επίπεδο και σε δημοσιονομικό επίπεδο» επισήμανε ο Υφυπουργός.

«Ο στόχος μας είναι, πράγματι μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου το αργότερο, να είμαστε έτοιμοι να τις παρουσιάσουμε και στον κόσμο, φυσικά στη διαβούλευση» σημείωσε.

«Δεν μπορώ να πω καταρχήν αν θα αυξηθεί μια κλίμακα ή οτιδήποτε, αλλά, συνολικά όμως είναι δεδομένο ότι πρέπει να πετύχουμε μια σειρά από στόχους με τη μεταρρύθμιση αυτή. Πρέπει να πετύχουμε την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Συνδεδεμένο με αυτό είναι, ότι προφανώς με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα» προσέθεσε ο κ. Θεοχάρης, εξηγώντας ότι τώρα οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή παίρνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα 1.000 ευρώ το χρόνο και προφανώς περνάνε όλα τα εισοδηματικά κριτήρια.

«Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Όμως, ο σημαντικότερος στόχος είναι το φορολογικό σύστημα να είναι δίκαιο, να φαίνεται, να μπορεί να εξηγηθεί ως τέτοιο και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει τη φορολογική συνείδηση. Δηλαδή, να μη νιώθει κανείς ότι η εφορία τον υπερφορολογεί ή τον κλέβει, να το πω αλλιώς και δεν του επιτρέπει να ανασάνει οικονομικά» είπε ο Υφυπουργός.

Οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βάση το χρονοδιάγραμμα αυτό, θα αφορούν στα εισοδήματα του 2024 κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας πάντα ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ