Υποχρεωτική η χρήση IRIS από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις- Τι είναι και πώς λειτουργεί

Υποχρεωτική η χρήση IRIS από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις- Τι είναι και πώς λειτουργεί

Η ΚΥΑ προωθείται στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής

Πληρωμές με σύστημα άμεσης πληρωμής υποχρεούνται να δέχονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που τηρούν επαγγελματικό λογαριασμό.

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο θέλει να επεκτείνει τη χρήση των POS στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Σύμφωνα με την νεά ΚΥΑ που εκδόθηκε, όριζε τα 35 νέα επαγγέλματα που είναι υποχρεωμένα από την 1η Ιανουαρίου να δέχονται πληρωμές με κάρτα ή μέσω του συστήματος IRIS.

Με το άρθρο 46 των νέων διατάξεων δίνεται ο ορισμός των υπηρεσιών άμεσης πληρωμής, ως υπηρεσίες πληρωμών για τη μεταφορά πιστώσεων, οι οποίες μάλιστα δύνανται να διενεργούνται σε εικοσιτετράωρη βάση, συμπληρώνοντας το μέχρι τώρα κενό.

Προβλέπεται η υποχρέωση όσων αποδέχονται πληρωμές με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής να ενημερώνουν σχετικώς τους καταναλωτές, στο πλαίσιο προστασίας των τελευταίων.

Ακόμη, προβλέπεται η δημοσιοποίηση των κυρώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, επί παραβάσεων, προκειμένου οι αποφάσεις επιβολής κυρώσεων επί νομικών προσώπων να δημοσιεύονται και πριν την έκδοση αποφάσεων επί των ενδίκων βοηθημάτων που έχουν ασκήσει.

Στο μεταξύ, υην εφαρμογή της χρήσης των μηχανημάτων POS ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν με κάρτα, όπως και η εφαρμογή της υπηρεσίας IRIS για να γίνεται άμεσα η πληρωμή με μεταφορά χρημάτων ξεκίνησαν και οι λαϊκές αγορές από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024.

Η κοινή υπουργική απόφαση δίνει ένα χρονικό περιθώριο «ανοχής» έως την 1η Μαρτίου 2024. Βασική προϋπόθεση, οι υπόχρεοι να έχουν παραγγείλει το POS έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 και να μπορούν να το αποδείξουν.

Η εν λόγω ΚΥΑ προωθείται στο πλαίσιο της υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση με στόχο την αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη πρακτικών παραοικονομίας. Η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS αγγίζει 35 κλάδους.

Επίσης, οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, από 1.1.2024 και εφεξής θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Σε όποιον δεν συμμορφωθεί επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Έτσι, το σύστημα IRIS μπαίνει στην καθημερινότητα καταναλωτών και όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, ανοίγοντας τον δρόμο για συναλλαγές έως 500 ευρώ χωρίς χρεώσεις για τους επαγγελματίες, με τις πληρωμές να εκτελούνται άμεσα, ακόμα και χωρίς τη χρήση τηλεφωνικού αριθμού.

Οι καταναλωτές, εφόσον έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking, θα μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους μέσα σε δευτερόλεπτα, πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ ή το κινητό τηλέφωνο του επαγγελματία, στοιχεία τα οποία μπορούν για λόγους διευκόλυνσης να παρέχονται υπό μορφή QR Code προς σάρωση.

Τι είναι το IRIS

Σύμφωνα με τη ΔΙΑΣ, το σύστημα IRIS επιτρέπει σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους άμεσα και εύκολα. Οι πελάτες εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ της. Αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει και τα δύο μέρη την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση.

Η διαδικασία της είσπραξης ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων και η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η συμμετοχή της επιχείρησης στην υπηρεσία πραγματοποιείται με ενέργειες του συνεργαζόμενου Παρόχου Υπηρεσιών Πληρωμών. Καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν έχουν την παραμικρή χρέωση για τις συναλλαγές έως 500 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ