Πως τα τεκμήρια μπορεί να σας στερήσουν ακόμη και το… κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ –όλες οι παγίδες

Πως τα τεκμήρια μπορεί να σας στερήσουν ακόμη και το… κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ –όλες οι παγίδες
Κατά πάσα πιθανότητα, τα εισοδήματά σας είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση, υπερβαίνει το 20% στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολευτείτε να αντιμετωπίσετε τα τεκμήρια τα οποία και το 2012 θα παραμείνουν στα ύψη. Πρέπει όμως να ετοιμάσετε την άμυνά σας. Να υπολογίσετε το «τεκμαρτό εισόδημα» και να βρείτε τρόπους άμυνας όπως για παράδειγμα την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών. Διότι φέτος, το να πληρώσετε περισσότερο φόρο δεν είναι το μοναδικό που θα σας συμβεί. Κινδυνεύετε να χάσετε τόσο το επίδομα τέκνων όσο και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Για τον υπολογισμό των τεκμηρίων, ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με πέρυσι. Δυστυχώς. Διότι υπήρχαν εισηγήσεις για μείωσή τους οι οποίες παρ’ όλα αυτά δεν εισακούστηκαν. Έτσι, και το 2013, θα χρησιμοποιήσουμε τους πίνακες που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στο linkπου σας ενδιαφέρει:

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακόμη επιβαρυνόμαστε με τεκμήριο ακόμη και αν νοικιάζουμε σπίτι. Κάντε κλικ εδώ για περισσότερες λεπτομέρειες)

  1. ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΞΟΧΙΚΗΣ Η ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  1. ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  1. ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΚΑΦΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
  1. ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΠΙΣΙΝΑΣ
  2. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τεκμήριο είναι τα δίδακτρα που πληρώνετε όπως αυτά προκύπτουν από το τιμολόγιο. Εξαιρούνται τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα τέκνα και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των τέκνων, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, θα βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τις δαπάνες αυτές.

7. ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Το τεκμήριο αυτό, δεν εφαρμόζεται όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό, ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει, έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και απασχολεί έναν νοσοκόμο.

8. ΓΕΝΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ

Το τεκμαρτό εισόδημα ενός φορολογούμενου δεν μπορεί ποτέ να είναι μηδενικό. Υπάρχει «ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» η οποία διαμορφώνεται στα 3000 ευρώ για τον άγαμο, τον διαζευγμένο ή τον χήρο και στα 5000 ευρώ για τον παντρεμένο

Θα προσθέσετε τα νούμερα που βρήκατε από τις παραπάνω κατηγορίες και θα καταλήξετε σε ένα ποσό. Αν αυτό το ποσό υπερβαίνει το πραγματικό σας εισόδημα, θα πρέπει να κινητοποιηθείτε. Ένας τρόπος είναι να επικαλεσθείτε την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών. Δείτε τις σχετικές οδηγίες στο αφιέρωμα του fpress.gr

Το υψηλό τεκμαρτό εισόδημα, σας φέρνει αντιμέτωπους με τις ακόλουθες συνέπειες:

  1. Μπορεί να χάσετε τη δυνατότητα υπαγωγής στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ καθώς η απόφαση ορίζει ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί θα πρέπει να πληρούνται είτε βάσει του πραγματικού εισοδήματος, είτε βάση του τεκμαρτού
  2. Μπορεί να χάσετε το επίδομα τέκνων το οποίο επίσης θέτει εισοδηματικά κριτήρια κρίνοντας το μεγαλύτερο εισόδημα: πραγματικό ή τεκμαρτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ