Το τελευταίο «όπλο» για την καταπολέμηση των τεκμηρίων

Το τελευταίο «όπλο» για την καταπολέμηση των τεκμηρίων
Το 2011, πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες, έπεσαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Το 2012, ο αριθμός τους μπορεί να διπλασιαστεί καθώς και τα εισοδήματα μειώθηκαν και τα τεκμήρια αυξήθηκαν. Για να αποφύγουν τις υπερβολικές επιβαρύνσεις, οι φορολογούμενοι έναν δρόμο έχουν: να προσέξουν πως θα συντάξουν τη φορολογική δήλωση και να εκμεταλλευτούν το τελευταίο όπλο που τους έχει απομείνει: την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.

Αν έχετε την υποψία ότι το τεκμαρτό σας εισόδημα θα υπερβεί το πραγματικό (και μπορείτε να υπολογίσετε στο περίπου τα τεκμήρια χρησιμοποιώντας και τους πίνακες που έχει δημοσιεύσει το fpress.gr) καλό θα είναι να ξεκινήσετε από τώρα την προετοιμασία ακόμη και αν έχετε περίπου τρεις μήνες μπροστά σας μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνετε είναι να μαζέψετε τις δηλώσεις των προηγούμενων ετών. Όσο πιο πίσω πάτε στον χρόνο, τόσο το καλύτερο. Αν έχετε κωδικούς του Taxis, μπορεί να βρείτε τις δηλώσεις μετά το 2003 μέσω internet. Διαφορετικά, ενδεχομένως να χρειαστεί να τις ζητήσετε από την εφορία.

Τι πρέπει να κάνετε; Να προσθέτετε για κάθε ξεχωριστή χρήση όλα τα εισοδήματά σας. Αυτά μπορεί να προέρχονται:

  1. Από τις πηγές εισοδήματος που έχουν υπαχθεί σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις (μισθοί, συντάξεις, εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα, ενοίκια κλπ)
  2. Από τις πηγές εισοδήματος που φορολογούνται αυτοτελώς (π.χ τόκοι καταθέσεων)
  3. Από χρηματικά ποσά που έχουν προέλθει από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων (πωλήσεις ακινήτων, αυτοκινήτων κλπ). Προσοχή, θα πρέπει να αφαιρεθεί το κόστος απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή, αν έχει αγοραστεί ένα ακίνητο και στη συνέχεια έχει πουληθεί, για την ανάλωση κεφαλαίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η διαφορά που προκύπτει αν από την τιμή πώλησης αφαιρεθεί η τιμή κτήσης.
  4. Από αποζημιώσεις είτε για λόγους απόλυσης είτε λόγω καταστροφής καλλιεργειών κλπ
  5. Από εισαγωγές συναλλάγματος.
  6. Από χρήματα τα οποία έχουν περιέλθει στον φορολογούμενο από δωρεές, γονικές παροχές κλπ.

Όλα αυτά τα εισοδήματα θα πρέπει να έχουν εμφανιστεί στις αρχικές δηλώσεις.

Εκτός από τις προσθέσεις, θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες αφαιρέσεις οι οποίες εξαρτώνται από το έτος κατά το οποίο έχει γεννηθεί το εισόδημα. Ειδικότερα:

  • Για τις χρήσεις έως το 2007 (οικονομικό έτος 2008) αφαιρούνται όλα τα ποσά που προκύπτουν από τα τεκμήρια και αν δεν υπάρχει τεκμήριο αφαιρείται το ποσό το 2900 ευρώ. Υπάρχει ένα λεπτό σημείο για τις συγκεκριμένες χρονιές: μπορεί ένα ΙΧ για παράδειγμα, να μην αποτελούσε τεκμήριο καθώς ενέπιπτε στις εξαιρέσεις. Για τον υπολογισμό της ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών, θα πρέπει να αφαιρεθεί και αυτό.
  • Για τη χρήση του 2008 και του 2009, αφαιρείται μόνο ότι υπαγόταν στα τεκμήρια. Αν δεν υπήρχαν τεκμήρια, θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό των 2900 ευρώ.
  • Για τη χρήση του 2010, αφαιρείται το ποσό των 3000 ευρώ από άγαμο και το ποσό των 5000 ευρώ για τον έγγαμο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τεκμήρια. Αν υπάρχουν τεκμήρια, αφαιρείται το ποσό των τεκμηρίων.

Από τους υπολογισμούς που θα κάνετε, θα συντάξετε έναν κατάλογο και θα επικαλεστείτε τα αποτελέσματα που προκύπτουν. Θα πάτε τόσο πίσω στον χρόνο όσο σας χρειάζεται για να καλύψετε το τεκμήριο του 2012. Έτσι, θα γλιτώσετε κάθε φορολογική επιβάρυνση. Φροντίστε μόνο να προσκομίσετε τόσες αποδείξεις όσες αναλογούν στο τεκμαρτό σας εισόδημα προκειμένου να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ