«Διαβολοβδoμάδα» για εκατομμύρια φορολογούμενους – Συμβουλές επιβίωσης

«Διαβολοβδoμάδα» για εκατομμύρια φορολογούμενους – Συμβουλές επιβίωσης
Η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για εκατομμύρια φορολογουμένους. Η εφορία, τους περιμένει με ανοικτή παλάμη καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή τριών ή και τεσσάρων φόρων. Με μοναδικό στόχο να εκπληρώσει τα αναγραφόμενα στον προϋπολογισμό, το υπουργείο Οικονομικών γεμίζει τα γραμματοκιβώτια με εκκαθαριστικά. Η είσπραξη των φόρων; Αβέβαιη.  

1. Φορολογία εισοδήματος. Στις 30 Αυγούστου εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης. Θα κληθούν να πληρώσουν όσοι πήραν εκκαθαριστικό με βεβαίωση της οφειλής πριν την 1/08. Το ποσό θα αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνολικής οφειλής. Τα εκκαθαριστικά προς το παρόν είναι ηλεκτρονικά. Υπάρχει πιθανότητα να αποσταλούν και ταχυδρομικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα ωστόσο καλό είναι να κάνετε χρήση των νέων τεχνολογιών για να βρείτε τι χρωστάτε (μπορείτε να δείτε τις εναλλακτικές μεθόδους κάνοντας κλικ εδώ).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΘΕΙΤΕ; ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

2. ΦΑΠ

Παρά το γεγονός ότι τα εκκαθαριστικά αποστέλλονται με καθυστέρηση τριών ετών, οι φορολογούμενοι θα έχουν το πολύ τέσσερις ημέρες στη διάθεσή τους για να πληρώσουν. Τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ ταχυδρομούνται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Τα ποσά είναι μεγάλα ενώ μέσω twitterο γενικός γραμματέας εσόδων δέχεται παράπονα όχι μόνο για τις ασφυκτικές ημερομηνίες αλλά και για το ότι πολλοί παραλαμβάνουν διπλό εκκαθαριστικό με το οποίο καλούνται να πληρώσουν την οφειλή και για το 2011 και για το 2012. Ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012, πληρώνεται σε επτά μηνιαίες δόσεις. Προσοχή: αν δεν θέλετε να αιφνιδιαστείτε καλό είναι (εφόσον η ατομική σας περιουσία υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ)να μπείτε με τους κωδικούς του Taxisστην εφαρμογή του E9 μέσω της οποίας μπορείτε να δείτε το εκκαθαριστικό σας. Αν δεν υπάρχει, μην ανησυχήσετε. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν οφείλετε τίποτα. Όσοι παραλάβουν εκκαθαριστικό μόνο για το 2011 και όχι για το 2012, να περιμένουν το επόμενο εντός των επόμενων ημερών καθώς τώρα γίνονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων οι τελευταίοι έλεγχοι.

3.ΦΠΑ. Το υπόλοιπο 50% του ΦΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο, πρέπει επίσης να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Πρόκειται για τον απόηχο της γνωστής ρύθμισης με την οποία το δημόσιο περιόρισε τις δόσεις καταβολής του ΦΠΑ των μικρομεσαίων από τρεις σε δύο. Το μόνο παρήγορο είναι ότι θα πάρουμε ανάσα τον Σεπτέμβριο και θα κληθούμε και πάλι να πληρώσουμε (αυτή τη φορά το 50% του ΦΠΑ του τρίτου τριμήνου) έως τις 20 Οκτωβρίου.

4. Χαράτσι ΔΕΗ: στο γραμματοκιβώτιό σας θα βρείτε και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ πολλοί εκ των οποίων λήγουν και αυτοί στο τέλος του μήνα. Περιλαμβάνουν την 1η δόση από το χαράτσι του 2013 το οποίο όπως θα διαπιστώσετε με μια περισσότερο προσεκτική ανάγνωση, θα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι κατά 15%. Τι μπορείτε να κάνετε για να ελαφρυνθείτε; ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ