Πώς να αποπληρώσετε το νέο χαράτσι της ΔΕΗ το καλοκαίρι του…2015

Πώς να αποπληρώσετε το νέο χαράτσι της ΔΕΗ το καλοκαίρι του…2015
Είναι δικαίωμά μας να πληρώνουμε στη ΔΕΗ μόνο την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι το χαράτσι του 2013. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Δεν θα μας κόψουν το ρεύμα. Αυτό είναι βέβαιο. Όμως, η εφορία, φροντίζει από τώρα να μας απειλήσει με κατάσχεση του ακινήτου.

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για όσους δεν πληρώσουν στη ΔΕΗ ένα μέρος ή και το σύνολο από το χαράτσι για το 2013; Σύμφωνα με την παράγραφο 1.2 του άρθρου 3, «αν δεν καταβληθεί το τέλος, εν όλω, ή εν μέρει, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την ημερομηνία λήξης πληρωμής της τελευταίας δόσης του ΕΕΤΑ, διαγράφουν το οφειλόμενο κατά την ημερομηνία αυτή ΕΕΤΑ από τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των υποχρέων και αποστέλλουν κατάσταση στη ΓΓΠΣ»

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μπορούμε να αφήσουμε απλήρωτους (για το σκέλος του χαρατσιού και όχι για το σκέλος του ρεύματος καθώς αν δεν πληρώσουμε το ρεύμα η ΔΕΗ θα μας το κόψει) τους πέντε λογαριασμούς που θα περιέχουν το χαράτσι του 2013. Έτσι, θα φτάσουμε πρακτικά στο καλοκαίρι του 2014 καθώς:

  1. Η πρώτη δόση από το χαράτσι θα έρθει τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2013
  2. Η 2η δόση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2013
  3. Η 3η δόση τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2013
  4. Η 4η δόση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2014 και
  5. Η 5η δόση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014

Αυτό είναι το πιο αισιόδοξο –για το υπουργείο Οικονομικών σενάριο καθώς υπάρχει περίπτωση η διαδικασία να ξεκινήσει Αύγουστο και να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2014. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ΔΕΗ θα στείλει τα απλήρωτα ποσά στο υπουργείο Οικονομικών και θα διαγράψει την οφειλή από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η αρμόδια ΓΓΠΣ που θα παραλάβει τις πληροφορίες, θα τις στείλει στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ και θα κοινοποιήσει ταυτόχρονα το χρέος στον οφειλέτη. Με το που θα γίνει η κοινοποίηση –που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε φτάσει στον Ιούλιο του 2014- ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την παραλαβή της ειδοποίησης. Δηλαδή, αν του στείλουν την ειδοποίηση τον Ιούλιο του 2014, θα πρέπει να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό έως το τέλος Αυγούστου του 2014. Και αν δεν μπορεί τότε;

Θα μπορεί να εκμεταλλευτεί την πάγια νομοθεσία ρύθμισης ζητώντας να πληρώσει το χαράτσι σε έως και 12 δόσεις. Βέβαια, γι’ αυτές τις δόσεις θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο 8,5% καθώς η νέα ρύθμιση για οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/1/2013, είναι έντοκη. Με αυτό τον τρόπο όμως, η αποπληρωμή του χρέους μετατίθεται ακόμη και για το καλοκαίρι του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ