Τα επόμενα βήματα για την πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων

Η επόμενη μέρα φέρνει ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ με ποσοστό 15% - Τι θα γίνει με τα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων

Τα επόμενα βήματα για την πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων

Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση των ΕΛΠΕ από το ΤΑΙΠΕΔ μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο βασικών μετόχων,Paneuropean του ομίλου Λάτση και ελληνικού Δημόσιου.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν στις 3 Απριλίου Μνημόνιο Κατανόησης (ΜoU) για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Από το προς πώληση ποσοστό,20% είναι του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% τηςPaneuropeanκαι αμφότεροι απομένουν στην εταιρεία με ποσοστά 15%.

Ωστόσο το “επί ίσοις όροις”, λένε οι πληροφορίες ότι δεν ισχύει στα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, όπως και στο σκέλος των αποθεμάτων, για λόγους που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και τον γεωπολιτικό παράγοντα. Στην πράξη το Δημόσιο επεδίωξε να διατηρήσει ισχυρή θέση στη λήψη αποφάσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση, διαχωρίζοντας το σκέλος των υδρογοναθράκων χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστός ο τρόπος. Το βέβαιο είναι ότι η ισχυρή παρουσία των ΕΛΠΕ στην έρευνα υδρογονανθράκων ανεβάζει πολύ την αποτίμησή τους.Τα ΕΛΠΕ έχουν αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση στον Πατραϊκό, από κοινού με την ιταλικήEdisonμε ποσοστά 50%-50%, ενώ στο «Οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας, κατέχουν στο σχετικό σχήμα ποσοστό 25%, με το 50% να ανήκει στη γαλλικήTotal, και το υπόλοιπο 25% στους Ιταλούς, συμμετέχουν με μερίδιο 20% στην κοινοπραξία που έχει καταθέσει τις μοναδικές προσφορές για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και Ν.Δ. της Κρήτης. Σε αυτήν,TotalκαιExxonMobilελέγχουν καθεμία από 40%. Όσο για την έτερη προσφορά που υπέβαλαν στον τελευταίο διαγωνισμό τα ΕΛΠΕ, αυτήν για το Ιόνιο, συμμετέχουν σε κοινοπραξία με την ισπανικήRepsol, με ποσοστά 50%-50%.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ