ΕΛΠΕ: Συμφωνία Δημοσίου - Λάτση για πώληση του 50,1%

ΕΛΠΕ: Συμφωνία Δημοσίου - Λάτση για πώληση του 50,1%


Μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν οι βασικοί μέτοχοι των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), στους οποίους ανήκει και το δημόσιο, προκειμένου να αρχίσει ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου.

Tο μνημόνιο υπεγράφη στις 3 Απριλίου μεταξύ των Paneuropean Oil and Industrical Holdings (POIH) και του ΤΑΙΠΕΔ για την από κοινού πώληση ποσοστού τουλάχιστον 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η πώληση θα γίνει μέσω ανοιχτής διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι εκ του προαναφερθέντος ελάχιστου προς πώληση ποσοστού, 20% αντιστοιχεί σε συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 30,1% σε συμμετοχή της ΡΟΙΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας. Αναφέρεται επίσης ότι η σχετική πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους επενδυτές πρόκειται να αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΤΑΙΠΕΔ.

Mε δεδομένα τα οικονομικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, EBITDA στα 834 εκατ. ευρώ και τα ρεκόρ στην παραγωγή και τις πωλήσεις πετρελαιοειδών, αλλά και κυρίως τις συμμαχίες που έχει κάνει με τις πολυεθνικές Total, ExxonMobil και Edison στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη, η αποτίμηση διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Έτσι, οι επενδυτές που θα ανταποκριθούν στον διεθνή διαγωνισμό θα κληθούν να υποβάλουν προσφορά για το ποσοστό με πολύ υψηλά τιμήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ