Το κυνήγι των επενδυτών και ο ΔΕΣΦΑ

Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για τίμημα κοντά στα 400 εκατ.

Το κυνήγι των επενδυτών και ο ΔΕΣΦΑ

Στις 16 Φεβρουαρίου έχει εστιαστεί η προσοχή για το 66% του ΔΕΣΦΑ, που αποτελεί τη καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

Το κυνήγι επενδυτών στο οποίο είχε αποδυθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ίσως τελικά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα τίμημα που θα ξεπερνά, έστω και λίγο, τα 400 εκατ. ευρώ (όσα είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον προηγούμενο διαγωνισμό).

Οι προσπάθειες ενίσχυσης της πιο αδύναμης εταιρείας που διεκδικεί τον ΔΕΣΦΑ, δηλαδή της ισπανικής Reganosa, με την προσθήκη στο επενδυτικό σχήμα της ρουμανικής Transgaz, ίσως τελικά να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι ρουμάνοι επενδυτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να «χτυπήσουν» δυνατά για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ. Μετά το ναυάγιο με τη Socar είχαν εμφανιστεί και διεκδίκησαν τον Διαχειριστή καταβάλλοντας το ίδιο ποσό με τους Αζέρους, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016, είχαν υπογράψει με τον ΔΕΣΦΑ μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο της συμμαχίας των ευρωπαϊκών διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η Transgaz, μαζί με τη γαλλική GRTgaz, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και στη πρώτη φάση του τρέχοντος διαγωνισμού, αλλά η συμμετοχή τους απορρίφθηκε. Οι μέτοχοι της ρουμανικης εταιρείας, την περασμένη εβδομάδα, ενέκριναν τη σύμπραξη με τη Reganosa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ