Τα δέκα βήματα για να «κλείσει» το Ελληνικό

Όλο το χρονοδιάγραμμα

Τα δέκα βήματα για να «κλείσει» το Ελληνικό

 


Στις 29 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πραγματοποιηθεί η νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση της έκτασης στο Ελληνικό.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξετάσει τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα του επίμαχου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το πιθανότερο είναι να παραστεί εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου -όπως συνηθίζεται- και συγκεκριμένα του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να παρέχει εξηγήσεις επί του περιεχομένου του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, ενώ μπορεί να ζητήσουν να παραστούν ή να καταθέσουν υπόμνημα κάτοικοι της περιοχής του Ελληνικού.

Υπενθυμίζεται, ότι το σχέδιο ΠΔ, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι έξι κτίρια-τοπόσημα θα έχουν ύψος έως τα 200 μέτρα, ενώ τα λοιπά ψηλά κτίρια που προβλέπονται κατ' εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα. Επίσης, προβλέπει ότι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Ο δρόμος είναι μακρύς για την έναρξη εργασιών στην εμβληματική επένδυση του Ελληνικού και για το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής.

Τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

* Γνωμοδότηση ΚΣΔΑΔΠ επί του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ (Υπουργεία-- /ΓΓ Δημ. Περιουσίας/Γρ. Ελληνικού)
* Υπογραφή και διαβίβαση από προτείνοντες υπουργούς του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑΣΟΑ στο ΣτΕ για επεξεργασία (Υπουργεία/Γρ. Ελληνικού/ΓΓΚ/ΣτΕ)
* Έγκριση σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ από το ΣτΕ (ΣτΕ)
* Αναμόρφωση νομοθετικού πλαισίου και διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό (ΥΠΟΙΚ/ΕΕΕΠ/Βουλή)
* Έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τη χωροθέτηση και την πολεοδόμηση των περιοχών ανάπτυξης και πολεοδόμησης καθώς και για τη γενική διάταξη του Μητροπολιτικού Πάρκου (ΥΠΟΙΚ/ΥΠΕΝ/ΥΠΠΟΑ)
* Σύσταση Φορέα Διαχείρισης των Ελεύθερων και Δημόσιων Χώρων και Εγκαταστάσεων (Υπουργείο Εσωτερικών/Βουλή)
* Ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων από την έκταση (ΕΜΟΕ/Υπουργεία/Δημόσιοι Φορείς/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.)
* Διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ ΕΔ και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης (ΥΠΟΙΚ/ΤΑΙΠΕΔ/Επενδυτής)
* Μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.)
* Οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής (ΤΑΙΠΕΔ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ