Αγωνία για το επικείμενο λουκέτο στην ΣΕΚΑΠ

Συγκέντρωση ετοιμάζονται να δώσουν οι 170 εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ

Αγωνία για το επικείμενο λουκέτο στην ΣΕΚΑΠ

 

Συγκέντρωση έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Κομοτηνής, ετοιμάζονται να δώσουν οι 170 εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ το πρωί της Παρασκευής όταν θα εκδικάζονται τα αιτήματα ανάκλησης των αποφάσεων που αφορούν την επιβολή προστίμου 38,23 εκατ. ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις που έγιναν το 2008.

Το πρόστιμο γνωστοποιήθηκε στην εταιρεία το Φεβρουάριο του 2016, τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2009, όταν εντοπίστηκε πλοίο ανοιχτά της Εύβοιας με λαθραία τσιγάρα από το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη.

Οι υπεύθυνοι του πλοίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της απόπειρας λαθρεμπορίας (μιας και τα τσιγάρα παρέμειναν εντός του πλοίου).

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της υπόθεσης η μεγάλη ποσότητα των τσιγάρων παρασκευάστηκε στο εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ και ακολούθως πουλήθηκε σε υπεράκτια εταιρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Από την όλη υπόθεση ζημιώθηκε το Δημόσιο που έχασε εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί έκακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ξεκινήσουν την προετοιμασία για την διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της εταιρίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρίας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει την έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου». Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνεδρίαση έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν ειδικοί από κορυφαίες ελληνικές εταιρίες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων.

Ζητούν στήριξη οι εργαζόμενοι

Την στήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας ζητούν οι εργαζόμενοι στη ΣΕΚΑΠ. Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν: «Εμείς οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ και οι οικογένειές μας με σθένος υποστηρίζουμε την αδιάκοπη λειτουργία της στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως την οραματίστηκε ο ιδρυτής της. Αγωνιζόμαστε μαζί με το λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία για τη διατήρηση και ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής μας. Η ΣΕΚΑΠ όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε όλους. Βλέπουμε πλέον ότι έχουμε στο πλευρό μας όλη την τοπική κοινωνία και τους παράγοντες αυτής οι οποίοι αγωνίζονται για την εύρυθμη λειτουργία της. Είναι άδικο για το λαό της

Ξάνθης ένα πρόστιμο υπόθεσης του 2009, να υποσκάπτει το μέλλον της εταιρίας, την οικονομία της περιοχής και το μέλλον μας. Προσβλέπουμε πλέον στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία θα δικαιώσει την εταιρεία μας στο δίκαιο αγώνα της. Η ανάπτυξη της εταιρείας μόνο καλό θα κάνει στην οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζόμενους και θα δώσει ελπίδα σε μία τόσο κρίσιμη καμπή της ιστορικής πορείας της Ελλάδος.»

Πρωτοβουλίες για την διάσωση της ΣΕΚΑΠ ζητά το Επιμελητήριο της Ξάνθης

Ανακοίνωση για το θέμα της ΣΕΚΑΠ εξέδωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης που ζητά πρωτοβουλίες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί: «Ένας ακόμη οικονομικός και εργασιακός «πνεύμονας» στην Ξάνθη κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Μια ιστορική εταιρεία που διεσώθη στο παρά πέντε από τον κ. Ιβάν Σαββίδη και μετετράπη αμέσως, από προβληματική και υπερχρεωμένη, σε κερδοφόρα δίνοντας αναπτυξιακή τροχιά με καινοτόμες ιδέες. Δυστυχώς βρίσκεται σε σημείο ΜΗΔΕΝ και πάλι φορτωμένη από ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατομμύρια ευρώ, από μία περίοδο (2009) που η σημερινή διοίκηση και ο επιχειρηματίας δεν είχαν καμία ευθύνη, παρόλο που η διοίκηση εκείνης της εποχής ΑΘΩΏΘΗΚΕ.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται « Είναι τραγικό, για μία υγιή και κερδοφόρα επιχείρηση που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και εισρέουν εκατομμύρια κάθε χρόνο στα ασφαλιστικά ταμεία και στα δημόσια έσοδα, να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Κάνουμε έκκληση να βρεθεί άμεσα νομική – πολιτική λύση στο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει, ώστε να μην οδηγηθεί σε πτώχευση η ΣΕΚΑΠ, σε μια περίοδο που οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας είναι το βασικό ζητούμενο για να απεμπλακεί η τοπική κοινωνία και η εγχώρια οικονομία από το βάρος των μνημονίων. Θέτουμε το θέμα προ των ευθυνών των τριών βουλευτών του νομού μας προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση διάσωσης της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας. Κάνουμε έκκληση στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες καλώντας τους τρεις βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τους Δημάρχους του νομού μας και όλους τους φορείς σε έκτακτη σύσκεψη – σήμερα κιόλας – προκειμένου να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο, με κοινές θέσεις και προτάσεις για την διάσωση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ