Σπ. Θεοδωρόπουλος: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που θέλει να σώσει τον Παναθηναϊκό

Οι χρονιές σταθμοί στην καριέρα του Mr Chipita

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Ποιος είναι ο επιχειρηματίας που θέλει να σώσει τον Παναθηναϊκό

Έχει καταφέρει μέσα σε μερικά χρόνια να μετατρέψει την εταιρεία του σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλου τροφίμων στην Ελλάδα με παρουσία σε περισσότερες από 35 χώρες στο εξωτερικό.  Ο λόγος για τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ή αλλιώς Mr Chipita, το όνομα του οποίου αυτή την φορά ήρθε στο προσκήνιο ως το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας για την διάσωση του Παναθηναϊκού.

Στενός φίλος του Γιάννη Αλαφούζου, φαίνεται να έχει προσφέρει συνολικά ένα ποσό κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ για την ομάδα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές κατά το παρελθόν που παρακολούθησε παιχνίδια του Παναθηναϊκού στο πλευρό του μεγαλομετόχου της «πράσινης» ΠΑΕ.
Ποιος είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ή αλλιώς οMrChipita;
Είναι ο άνθρωπος που έμαθε την Ευρώπη να τρώει συσκευασμένο κρουασάν και έχει καταφέρει εν μέσω κρίσης να προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές, έχοντας στο πλευρό του τις τράπεζες.
Η επιχιερηματική του δραστηριότητα ξεκινά στην ηλικία των 23 ετών όταν αποχωρεί από τηνRecor, μία οικογενειακή επιχείρηση γλυκισμάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων και αποφασίζει να αναζητήσει την τύχη του αλλού.
Το 1986 ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στην Interia, εταιρεία παραγωγής και εμπορίας πραλίνας φουντουκιού, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.
Την ίδια χρονιά, εξαγοράζει το 50% των μετοχών της Chipita μιας εταιρείας παραγωγής snacks (γαριδάκια), ενώ το 1989 αποκτά και το υπόλοιπο 50%.
Το 2006 η Chipita του Σ. Θεοδωρόπουλου συγχωνεύεται με την Δέλτα, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και δημιουργείται ο Ομιλος Vivartia. Οι δύο άντρες εκτός από συνεταίροι είναι και φίλοι…. Όμως η φιλία τους δεν θα κρατήσει για πολύ. O Δημήτης Δασκαλόπουλος, ένα χρόνο μετά αποφασίζει – μονομερώς - να πουλήσει την αυτοκρατορία της Vivartia στον τον Ανδρέα Βγενόπουλο της MIG. Η συμφωνία κλείνεται μέσα σε δύο μέρες, εν αγνοία του Θεοδωρόπουλου.
Από το deal, η οικογένεια τουΔ. Δασκαλόπουλου αποκομίζει 403 εκατομμύρια ευρώκαι η οικογένεια του Σ. Θεοδωρόπουλου 147 εκατ. ευρώ.
Τομ 2010 οκ. Θεοδωρόπουλος µαζί µε τον σαουδαραβικό όµιλο Olayan επαναγόρασε την Chipita από τον όµιλο της Vivartia καταβάλλοντας 400 εκατ. ευρώ και αναλαµβάνοντας χρέη 327 εκατ. Ευρώ.
Η πορεία τηςChipitaείναι αλματώδης. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 οι πωλήσεις τηςChipitaστην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση παρά τη γενικότερη μείωση της κατανάλωσης.
Ειδικότερα η μητρική εταιρεία στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 10,7% και διαμορφώθηκαν στα 91 εκατ. ευρώ, από 79 εκατ. ευρώ το 2015.
Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και οι πωλήσεις του Ομίλου στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κατά 14,1% (15% στη Ρουμανία και 13,5% στην Πολωνία).
Πέρυσι ηChipitaπροχώρησε στην εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας ΒΪΚΗ.
Εκτός από του κρουασάν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από το 2011 έχει εισέλθει και στην καλλιέργεια ντομάτας. Μαζί με τους Σταύρο Νένδο (Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέα Φώλια και Μιχάλη Αραμπατζή (Ελληνική Ζύμη) και Θέμη Μακρή ίδρυσαν στη Δράμα τη Wonderplant, μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας, ενώ ετοιμάζουν και άλλες επενδύσεις πάνω σε αυτόν τον κλάδο. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η δημιουργία 4-5 αντίστοιχων υδροπονικών μονάδων των 200 στρεμμάτων η καθεμιά, στη Bόρεια Eλλάδα, επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ