Ο ΔΕΣΦΑ, οι επενδυτές και οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα (;)

Τι ζητούν οι «μνηστήρες»

Ο ΔΕΣΦΑ, οι επενδυτές και οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα (;)

Στις αρχές του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του 66% της ΔΕΣΦΑ. Ήδη οι εκπρόσωποι των εταιρειών που ενδιαφέρονται για την εξαγορά των μετοχών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

 


Η παρουσίαση του ΔΕΣΦΑ στα στελέχη της κοινοπραξίας των τεσσάρων ευρωπαϊκών διαχειριστών Snam/ Fluxys/Enagas/Gasunie και της ισπανικής εταιρίας Regasificatora del Noroeste (Reganosa), που είναι οι δύο διεκδικητές, ολοκληρώνεται στα τέλη της εβδομάδας και αφορά σε προγραμματισμένη ενημερωτική διαδικασία, στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαγωνισμού.

Όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση των μετοχών του Διαχειριστή να έχουν υποβληθεί ως το τέλος του χρόνου, με ενδεικτική ημερομηνία κατάθεσης γύρω στις 22 Δεκεμβρίου. Όμως ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται κάποια αιτήματα από τους υποψηφίους για παράταση, καθώς θεωρούν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα και πιεστικά.

Σε περίπτωση που τελικώς υποβληθεί και γίνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα δεν αναμένεται να δοθεί παράταση πέραν του ενός μηνός, δηλαδή ως τα τέλη Ιανουαρίου 2018, ενώ μία ενδιάμεση ημερομηνία, της 11ης Ιανουαρίου, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, συζητήθηκε με τους εκπροσώπους των θεσμών, τελικά δεν φαίνεται να διευκολύνει τους επενδυτές, καθώς οι εορτές και οι αργίες των Χριστουγέννων περιορίζουν τα περιθώρια.

Το ενδιαφέρον πάντως για τον ΔΕΣΦΑ παραμένει αμείωτο με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι το τίμημα θα πιάσει τουλάχιστον τα 400 εκατ. ευρώ, που είναι και ο πήχης που έθεσε ο προηγούμενος, ατελέσφορος, διαγωνισμός .

Εν τω μεταξύ το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διενεργεί τον διαγωνισμό, έχει ξεκινήσει διαδικασίες πρόσληψης δύο ανεξάρτητων αξιολογητών για την αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ