«Γρηγόρης Μικρογεύματα»: Από το «τυροπιτάδικο» της Δάφνης στη... Γερμανία

Συνεχίζει να επεκτείνεται εν μέσω κρίσης

«Γρηγόρης Μικρογεύματα»: Από το «τυροπιτάδικο» της Δάφνης στη... Γερμανία

Όλα ξεκίνησαν το 1972 όταν ο Γρηγόρης Γεωργάτος άνοιξε το «τυροπιτάδικο» στην Δάφνη και του έδωσε το όνομα «Γρηγόρης Μικρογεύματα». Όμως δεν είχει προβλέψει πως μετά από 40 και πλέον χρόνια θα διέθετε υποκαταστήματα ακόμη και στην… Γερμανία.
Ενισχύει την παρουσία της στη γερμανική αγορά και επενδύει σε επέκταση δραστηριοτήτων η Γρηγόρης Μικρογεύματα, της οποίας η στρατηγική εν μέσω κρίσης αποδίδει, καθώς η γνωστή αλυσίδα εστίασης αυξάνει το μερίδιό της στο εξωτερικό.

Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου η διοίκηση αξιοποιεί τις επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά της εστίασης. Η ελληνική αλυσίδα καφέ και μικογευμάτων άνοιξε τρία ακόμη καταστήματα στο Βερολίνο. Από τις αρχές Οκτωβρίου λειτουργεί το κατάστημα της οδού Καρόλου Μάρξ εντός του μεγάλου εμπορικού κέντρου Νόικελν Αρκάντεν. Από το τέλος Αυγούστου ξεκίνησε τη λειτουργία του το κατάστημα Φρίντριχστρασε, ενός από τους πιο τουριστικούς δρόμους του Βερολίνου που καταλήγει στο σημείο Τσεκπόιντ Τσάρλι, ενώ από το τέλος Ιουλίου έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το κατάστημα στη Σλοστράσε.

Η ελληνική αλυσίδα έχει παρουσία στο Βερολίνο ήδη από το 2015 όταν εγκαινιάστηκε η λειτουργία του πρώτου καταστήματος στη διάσημη Αλεξάντερπλάτς. Από τον Φεβρουάριο του 2017 λειτουργεί κατάστημα «Γρηγόρης» και στην περιοχή Ερλάνγκεν, δίπλα στη Νυρεμβέργη.

Το δίκτυο που ενισχύεται το 2017, στο τέλος της χρήσης 2016 αριθμούσε 308 σηµεία πώλησης (από 288 το 2015), από το οποία 6 ανήκαν στην εταιρεία και 302 σε franchisees.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2016, ο όμιλος εμφάνισε αύξηση κερδοφορίας και θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές µε αποτέλεσµα μείωση του τραπεζικού δανεισµού του κατά 7,2 εκατ. ευρώ σε σχέση µε το 2015 και διατήρηση της χρηματοοικονομικής του σταθερότητας - κάτι που αποτελεί σηµαντικό πυλώνα στρατηγικής και βάση ανάπτυξης του ομίλου για τα επόμενα έτη. Το 2016 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Γρηγόρης Μικρογεύματα ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ (ανήλθε σε 40,4 εκατ. ευρώ) από 39,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Τα κέρδη προ φόρων, χρηµατοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσµάτων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν οριακή αύξηση 2%, στα 8,9 εκατ. ευρώ από 8,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διατηρήθηκαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ήτοι 5,172 εκατ. ευρώ από 5,203 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου κατά την 31η.12.2016 ανήλθε σε 5,999 εκατ. ευρώ, µε 1,5 εκατ. ευρώ να αφορά μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 4,491 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ