Τις «πληγές» στο εξωτερικό μετρά η ΦΑΓΕ

Πώς κινήθηκαν τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας

Τις «πληγές» στο εξωτερικό μετρά η ΦΑΓΕ

Χάνει τα μερίδια της στο εξωτερικό η ΦΑΓΕ με αποτέλεσμα να επηρεαστούν τα κέρδη της εταιρίας. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλακτοβιομηχανία οι πωλήσεις της στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε 482,4 εκατ. δολάρια, υποχωρώντας κατά 4,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η μείωση στον κύκλο εργασιών οφείλεται, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρείας, καταρχάς στο γεγονός ότι μειώθηκε ο όγκος πωλήσεων κατά 8,5% και σε μικρότερο ναθμό στην εξασθένηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ η αξία πωλήσεων υποχώρησε κατά 5,1%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 7,6% και στην Ιταλία κατά 1,2%, ενώ στην Ελλάδα η αξία πωλήσεων μειώθηκε κατά 4,8% στο εννεάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2016.

Ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 23,1% στην Ελλάδα, ενώ στις ΗΠΑ η μείωση του όγκου πωλήσεων ήταν της τάξης του 5,9%, στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 10%, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε ο όγκος πωλήσεων κατά 1,7%.

Η θεαματική μείωση του όγκου πωλήσεων στην Ελλάδα αποδίδεται σε τρεις παράγοντες: πρώτον, στο γεγονός ότι η ΦΑΓΕ δεν δραστηριοποιείται πλέον στην κατηγορία του γάλακτος, δεύτερον, στο ότι έχει μειώσει τις πωλήσεις προς ασυνεπείς πελάτες και τρίτον στη μείωση της ζήτησης. Πάντως, οι πωλήσεις εκτός Ελλάδας εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της ΦΑΓΕ,

Τα μικτά κέρδη της ΦΑΓΕ στο εννεάμηνο ανήλθαν σε 232,2 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 7,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κύριος λόγος για τη μείωση των μικτών κερδών ήταν η αύξηση των τιμών γάλακτος, ως πρώτης ύλης, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, κατά 10,7% και 3,4% αντιστοίχως σε σύγκριση με πέρυσι.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 60,2 εκατ. δολάρια, έναντι 19,5 εκατ. δολαρίων πέρυσι. Η μεγάλη αυτή διαφορά οφείλεται στη μείωση των δαπανών της εταιρείας και σε οφέλη από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Σημειώνεται τέλος ότι η ΦΑΓΕ πούλησε τελικά σε άλλες εταιρείες τον εξοπλισμό και το εργοστάσιό της στο Αμύνταιο έναντι 2,4 εκατ. δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ