Ελληνικό για γερά νεύρα

Άνω - κάτω η κυβέρνηση η οποία περιμένει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Ελληνικό για γερά νεύρα

Συνεχίζεται το θρίλερ με την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αύριο εκτιμάται ότι πώς θα είναι υπέρ της κήρυξης τμήματος του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου.

Άλλωστε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομίας, Σ. Πιτσιόρλας είχε δηλώσει ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει, οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση θέλει να θωρακίσει το μνημόνιο που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με την Ελληνικόν ΑΕ, ψηφίζοντάς το ως νόμο στη Βουλή, ώστε να τηρηθούν τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που αυτό προβλέπει για τις αρχαιολογικές εργασίες.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα εξουδετερωθεί τυχόν αρνητική για την επένδυση γνωμοδότηση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ο υφιστάμενος αρχαιολογικός νόμος δεν προβλέπει χρονοδιαγράμματα στις αρχαιολογικές εργασίες. Και η κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις ανασκαφών που διήρκεσαν ακόμα και τέσσερα - πέντε χρόνια, τινάζοντας στον αέρα τους σχεδιασμούς και τα αρχικώς προϋπολογισμένα κονδύλια του έργου, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν περαιτέρω χρόνος και επιπλέον κονδύλια.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί θέτει σε κίνδυνο την επένδυση, αλλά και το φιλοεπενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης, η οποία επιχείρησε και την περασμένη εβδομάδα να δώσει λύση, με τον ίδιο των πρωθυπουργό να απευθύνει προειδοποίηση προς το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι η απόφαση του ΚΑΣ θα είναι μόνο γνωμοδοτική κι όχι δεσμευτική για την επένδυση.

Στο Μαξίμου γίνεται επίσης λόγος για ξεμπλοκάρισμα του έργου με κάθε κόστος και εξετάζουν κινήσεις, που περιλαμβάνουν από νομοθετική ρύθμιση έως και απομάκρυνση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, η οποία προΐσταται του ΚΑΣ και εισηγήθηκε την αναβολή απόφασης την περασμένη Τετάρτη. Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση του Γιάννη Δραγασάκη για υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας, που θα καθορίζει τον τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η πρόοδος των εργασιών σε περίπτωση που βρίσκονται αρχαία στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ