Lamda Development: Νέα συμφωνία με τις τράπεζες για το Ελληνικό – Κατέβαλε 166,65 εκατ. στο ΤΑΙΠΕΔ

Lamda Development: Νέα συμφωνία με τις τράπεζες για το Ελληνικό – Κατέβαλε 166,65 εκατ. στο ΤΑΙΠΕΔ

Ο Δανεισμός Χρηματοδότησης Φάσης Α’ των έργων ανέρχεται πλέον σε 994 εκατ. ευρώ, έναντι 1,11 δισ. ευρώ πριν.

Σε επικαιροποίηση των όρων της τραπεζικής χρηματοδότησης για τα έργα του Ελληνικού προχώρησε η Lamda με τον Κοινοπρακτικό Τραπεζικό Δανεισμό Χρηματοδότησης Φάσης Α’ των έργων να ανέρχεται πλέον σε 994 εκατ. ευρώ, έναντι 1,11 δισ. ευρώ πριν.

H Lamda Development ανακοινώνει ότι στις 23.06.2023 υπέγραψε με τις τράπεζες «Τράπεζα Eurobank A.E.», «Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.», «Τράπεζα Alpha Bank Α.Ε.» συμφωνία για την επικαιροποίηση των βασικών επιχειρηματικών όρων κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού προς την Εταιρεία ή/και θυγατρικές του Oμίλου LAMDA DEVELOPMENT με σκοπό τη χρηματοδότηση του έργου του Ελληνικού (το «Έργο»).

Η επικαιροποίηση είναι επακόλουθο των ευνοϊκών εξελίξεων στις πωλήσεις κυρίως των οικιστικών αναπτύξεων της πρώτης πενταετίας του Έργου (Φάση Α΄), καθώς και της γενικότερα εξαιρετικής πορείας του έργου του Ελληνικού μέχρι σήμερα, όπως αυτή αποτυπώνεται τόσο στην πρόοδο των κατασκευαστικών έργων όσο και στις συνολικές εισπράξεις.

Μετά την επικαιροποίηση, το συνολικό ύψος του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού διαμορφώνεται ως εξής:

Lamda: Μείωση δανεισμού για το Ελληνικό και καταβολή 166,65 εκατ. στο ΤΑΙΠΕΔ-1

Επιπλέον 166,65 εκατ. ευρώ κατέβαλε η Hellinikon Global, θυγατρική της Lamda, για την απόκτηση της Ελληνικό, όπως προβλέπουν οι συμβατικές της υποχρεώσεις. Πρόκειται για τη δεύτερη δόση, με την οποία το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται στα 467 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 51% του συνολικού τιμήματος (925 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, είχε προηγηθεί στις 25 Ιουνίου 2021 το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Hellinikon Global., σηματοδοτώντας την έναρξη της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Κατά το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, το ΤΑΙΠΕΔ εισέπραξε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ ως πρώτη δόση από το τίμημα των συνολικά 915 εκατ. ευρώ.

Η αξιοποίηση του ακινήτου του Ελληνικού, το οποίο εκτείνεται σε έκταση 6.200.000 τ.μ., αποτελεί εμβληματικό έργο που θα ενισχύσει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για επένδυση που θα τοποθετήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό και τουριστικό χάρτη, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες και αρχές αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

«Στόχος είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης πράσινης και ψηφιακά προηγμένης πόλης που θα αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, καθώς και η διαμόρφωση ενός νέου αστικού πόλου ψυχαγωγίας, αναψυχής και άθλησης, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος σε όλους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ