Η επόμενη μέρα της ΔΕΗ

Οι συμφωνίες με τους Γάλλους, η συζήτηση στις Βρυξέλλες και επικείμενο market test

Η επόμενη μέρα της ΔΕΗ

Με άξονες την εξωστρέφεια και τις στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς κολοσσούς, τη διαφοροποίηση και την γεωγραφική επέκταση των δραστηριοτήτων της αλλά και δίνοντας έμφαση στις ΑΠΕ, η ΔΕΗ διεκδικεί τη βιωσιμότητά της αλλά και τη διεύρυνση της παρουσίας της στο χώρο της ενέργειας. Την ώρα που αυξάνεται η πίεση για τη μείωση των μεριδίων της στην ελληνική αγορά,  η εταιρεία στοχεύει στο εξωτερικό και  επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία Περιφερειακής Αγοράς Ενέργειας στην περιοχή μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η ΔΕΗ που προανήγγειλε δραστηριοποίηση εκτός συνόρων και τη μετεξέλιξη της εταιρείας σε εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών, συνεχίζει να βλέπει την Κίνα, ως τον ιδανικό στρατηγικό εταίρο , αλλά είναι και ανοιχτή σε συνεργασίες με ομοειδείς εταιρείες και από την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό Shenhua Group, το οποίο προβλέπει τη συνεργασία των δύο εταιρειών σε ενεργειακά πρότζεκτ τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. Επίσης υπέγραψε κι ένα μνημόνιο συνεργασίας (MoU) με την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης, ενώ η διοίκηση της Το ΜοU μεταξύ ΔΕΗ και CDB, προβλέπει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ΔΕΗ από την CDB για επενδύσεις, ενώ η συνεργασία με την CDB πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για νέες συνεργασίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τόσο από κοινού με κινεζικές επιχειρήσεις όσο και για αυτόνομες επενδύσεις της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή είναι σε συζητήσεις με τη θυγατρική της γαλλικής EDF, Engie, για συνεργασία στο χώρο των ΑΠΕ.

Συνεργασία με γάλλους

Μπορεί η γαλλική EDF να μην ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τα λιγνιτικά όμως η θυγατρική της Engie ενδιαφέρεται για συνεργασία στο χώρο των ΑΠΕ. Ετσι, τον επόμενο μήνα πρόκειται να ξανασυναντηθούν ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης και ο επικεφαλής της ENGIE κ. Mestrallet για να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της εξειδίκευσης της συνεργασίας της θυγατρικής της EDF και της ΔΕΗ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αποθήκευση ενέργειας. Η Engie δραστηριοποιείται σε αυτόν τομέα, όπως και στις ενεργειακές υπηρεσίες και το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η ΔΕΗ από την πλευρά της δίνει έμφαση στις ΑΠΕ με βασικές προτεραιότητες μας να ολοκληρώσει μέχρι το 2019, 18 έργα συνολικής ισχύος 90,48 MW και συνολικού προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ, να προχωρήσει τα έργα μεσαίας ωριμότητας τα οποία περιλαμβάνουν νέα αιολικά πάρκα, τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία στη Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο- Κίμωλο- Πολύαιγο και τα Μέθανα, τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο χώρο του ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ, όπου η εταιρεία έχει ήδη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 25 MW και θερμικής ενέργειας 45 MW.

Λιγνιτικα

Από μεθαύριο Δευτέρα ξεκινά στις Βρυξέλλες η συζήτηση για την ελληνική πρόταση για τους λιγνίτες της ΔΕΗ και θα εκτιμηθεί κατά πόσο αυτή είναι ελκυστική για τους επενδυτές. Η ελληνική πλευρά θα πάει στη διαπραγμάτευση κάνοντας λόγο για ενδιαφέρον από εταιρείες της ανατολικής Ευρώπης και από χώρες που διαθέτουν και εκμεταλλεύονται ευρέως λιγνιτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (ειδικότερα Πολωνία και Τσεχία) αλλά και από την Κίνα.

Το καλάθι των λιγνιτικών μονάδων που καταρτίστηκε με τη συνδρομή της Lazard (σύμβουλος του ΥΠΕΝ) και της McKinsey (σύμβουλος ΔΕΗ), όμως δεν φαίνεται ικανό να προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών από την Κεντρική Ευρώπη, όπως η EdF η οποία παρότι ήδη δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Edison τελικά δεν ενδιαφέρεται.

Η ύπαρξη όμως ενδιαφερόμενων, έστω και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης ή από την Κίνα, δίνει μία διέξοδο στους Έλληνες διαπραγματευτές, να υποστηρίξουν ως ελκυστική επενδυτική επιλογή το Αμύνταιου και τη Μελίτης μαζί με την άδεια για δεύτερη μονάδα στη Φλώρινα αλλά και τα ορυχεία.

Αν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες προχωρήσουν, το λεγόμενο market test θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η πώληση μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Αν όμως μπλοκάρουν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι το προτεινόμενο μίγμα μονάδων θα ανοίξει η συζήτηση για διάθεση μαζί με τις μονάδες λιγνίτη και υδροηλεκτρικών εργοστασίων, εξέλιξη που απεύχεται η ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ. Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας για το γεγονός ότι τα υδροηλεκτρικά παρέμειναν εκτός πώλησης, ο κ. Σταθάκης είχε σχολιάσει: «Καταφέραμε να μην υπονομευθεί η μελλοντική βιωσιμότητα της ΔΕΗ».

Εταιρείες λιανικής

Η πρόταση της ΔΕΗ για σύσταση εταιρειών λιανικής που θα δημιουργηθούν και θα διατεθούν προς πώληση προκειμένου να πέσει το μερίδιο αγοράς της εταιρείας δεν έχει εγκαταλειφθεί από την εταιρεία. Όμως για να προχωρήσει η πρόταση στη φάση της υλοποίησης διαπιστώθηκε από τους νομικούς της ΔΕΗ ότι θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε να διευθετηθούν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα αλλά και θέματα ουσίας. Πρέπει να αποφασιστεί το είδος της εκχώρησης, αν θα μεταβιβαστούν συμβάσεις πελατών ή ολόκληρη εταιρεία στην οποία θα έχουν εκχωρηθεί οι συμβάσεις με τους πελάτες, το πώς θα διασφαλίζεται ο πελάτης από ενδεχόμενες αλλαγές στα τιμολόγια και πως μπορεί να διασφαλιστεί ο αγοραστής ότι δε θα χάσει τους πελάτες.

Πλέον το μέλλον της πρότασης βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΕΝ ο οποίος θα αποφασίσει εάν τελικά θα προχωρήσει το σχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για τη δημιουργία εταιρειών λιανικής με πακέτα πελατών της ΔΕΗ που θα πωληθούν σε ενδιαφερόμενους, στη λιανική, είχε κατατεθεί ως ισοδύναμο για την αντικατάσταση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Αν και δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς, η ΔΕΗ επιμένει ότι με αυτήν μπορεί να διασφαλιστεί στην πράξη το άνοιγμα της αγοράς στα μεγέθη και τα μερίδια που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ