Ην. Βασίλειο: Μαζική αγωγή κατά της Apple για μπαταρίες των iPhone

Ην. Βασίλειο: Μαζική αγωγή κατά της Apple για μπαταρίες των iPhone

Η αγωγή υποβλήθηκεγια λογαριασμό περίπου 24 εκατομμυρίων χρηστών iPhone στο Ηνωμένο Βασίλειο και ζητά αποζημίωση 1,9 δισ. δολάρια

 

Η Apple απέτυχε την Τετάρτη να μπλοκάρει μια μαζική αγωγή στο Λονδίνο αξίας έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία κατηγορεί τον τεχνολογικό γίγαντα ότι κρύβει ελαττωματικές μπαταρίες σε εκατομμύρια iPhone.

Η αγωγή υποβλήθηκε από τον Βρετανό επικεφαλή των καταναλωτών Τζάστιν Γκάτμαν για λογαριασμό περίπου 24 εκατομμυρίων χρηστών iPhone στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Γκάτμαν ζητά αποζημίωση από την Apple για λογαριασμό τους έως και 1,6 δισεκατομμύρια λίρες (1,9 δισεκατομμύρια δολάρια) συν τόκους, με το μέσο εύρος της αξίωσης να είναι 853 εκατομμύρια λίρες.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι η Apple απέκρυψε προβλήματα με τις μπαταρίες σε ορισμένα μοντέλα τηλεφώνων «στραγγαλίζοντας» τα με ενημερώσεις λογισμικού και εγκατέστησε ένα εργαλείο διαχείρισης ενέργειας που περιόριζε την απόδοση.

Η Apple, ωστόσο, είπε ότι η αγωγή ήταν «αβάσιμη» και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι οι μπαταρίες στα iPhone ήταν ελαττωματικές, εκτός από έναν μικρό αριθμό μοντέλων iPhone 6s για τα οποία πρόσφερε δωρεάν αντικατάσταση μπαταριών.

Η εταιρεία προσπάθησε να αποσύρει την υπόθεση εκτός δικαστηρίου, αλλά το Competition Appeal Tribunal (CAT) είπε ότι η υπόθεση του Γκάτμαν μπορεί να προχωρήσει με γραπτή απόφαση την Τετάρτη.

Το CAT, ωστόσο, είπε ότι υπήρχε «έλλειψη σαφήνειας και ιδιαιτερότητας» στην υπόθεση η οποία έπρεπε να επιλυθεί πριν από οποιαδήποτε δίκη.

Είπε επίσης ότι οι ρυθμίσεις χρηματοδότησης διαφορών μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν, μετά από μια απόφαση ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούλιο, σύμφωνα με την οποία πολλές τέτοιες συμφωνίες ήταν παράνομες.

Ο Γκάτμαν ανέφερε σε δήλωσή του ότι η απόφαση ήταν «ένα σημαντικό βήμα προς την καταναλωτική δικαιοσύνη».

Εκπρόσωπος της Apple αναφέρθηκε σε προηγούμενη δήλωση, η οποία είπε: «Δεν κάναμε ποτέ –και δεν θα κάναμε ποτέ– τίποτα για να συντομεύσουμε σκόπιμα τη διάρκεια ζωής οποιουδήποτε προϊόντος της Apple ή να υποβαθμίσουμε την εμπειρία χρήστη για να προωθήσουμε τις αναβαθμίσεις των πελατών».
Η πιστοποίηση της υπόθεσης του Γκάτμαν προστίθεται στον αριθμό των μαζικών αγωγών μεγάλης αξίας που ασκούνται αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο, μετά την απόφαση του Ιουλίου να δοθεί το πράσινο φως σε αξιώσεις κατά μεγάλων τραπεζών για υποτιθέμενη νοθεία συναλλάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ