ΗΠΑ: Eντείνεται η διαμάχη Nike και Adidas για την πατέντα παπουτσιών

 ΗΠΑ: Eντείνεται η διαμάχη Nike και Adidas για την πατέντα παπουτσιών

 

Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει αίτημα για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας - Η Nike και η Adidas έχουν εμπλακεί σε πολλές διαμάχες για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα παπούτσια τους

 

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε τη Δευτέρα το αίτημα της Nike να ανατρέψει την απόφαση δικαστηρίου του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ να ακυρώσει μέρος μιας πατέντας παπουτσιών στη διαφωνία της αμερικανικής εταιρείας υποδημάτων με τη γερμανική ανταγωνιστική Adidas.
Οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή της Nike που εδρεύει στο Όρεγκον κατά της απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που επικύρωσε απόφαση του Οργανισμού Δοκιμών Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εφέσεων. Η Nike αμφισβήτησε την απόφαση του δικαστηρίου να ακυρώσει τα προτεινόμενα υποκατάστατα στοιχεία πατέντας της εταιρείας με βάση το επιχείτημα ότι η Adidas δεν το είχε προβάλει εκείνη τη στιγμή.

Η Nike και η Adidas έχουν εμπλακεί σε πολλές διαμάχες για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα παπούτσια τους. Η Adidas ζήτησε από το δικαστήριο του γραφείου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να ακυρώσει μία από τις πατέντες της Nike σχετικά με την κατασκευή πλεκτών άνω εξαρτημάτων χωρίς ραφές για αθλητικά πάνινα παπούτσια το 2012.

Αφού το δικαστήριο συμφώνησε να εκδικάσει την υπόθεση, η Nike κινήθηκε να ακυρώσει τμήματα της πατέντας της και να αντικαταστήσει μια λιγότερο εκτεταμένη αξίωση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το διοικητικό συμβούλιο αποδέχθηκε το αίτημα ακύρωσης, αλλά απέρριψε την προσφορά για τροποποίηση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, επικαλούμενο προηγούμενες δημοσιεύσεις στο αρχείο που κάλυπταν την ίδια εφεύρεση.


Το Εφετείο των ΗΠΑ για την Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, το οποίο ειδικεύεται σε υποθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έστειλε την υπόθεση πίσω στο διοικητικό συμβούλιο δύο φορές και απέρριψε μια τρίτη προσφυγή της Nike πέρυσι. Η Nike είπε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Μάρτιο ότι δεν θα έπρεπε να είχε επιτραπεί στο διοικητικό συμβούλιο να ακυρώσει από μόνη της ένα στοιχείο υποκατάστασης διπλώματος ευρεσιτεχνίας από μόνη της με βάση τα επιχειρήματα που η Adidas δεν είχε εγείρει εκείνη τη στιγμή.

Ξεχωριστά, το Συμβούλιο Προστασίας Συστημάτων Merit των ΗΠΑ εξέδωσε μια απόφαση τον Μάιο ότι το δικαστήριο του γραφείου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αντέδρασε ακατάλληλα κατά του διοικητικού δικαστή Μάικλ Φιτζπάτρικ, αφού διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του δικαστηρίου να επεκταθεί και στη συνέχεια να συρρικνωθεί το μέγεθος μιας επιτροπής αξιωματούχων που ακολούθησαν την υπόθεση Nike χωρίς να πει κανέναν.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Μάιο προέτρεψε τους δικαστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναφοράς της υπόθεσης της Nike στο Federal Circuit για να δώσει στην εταιρεία την ευκαιρία να αμφισβητήσει την απόφαση ακυρότητας του διπλώματος ευρεσιτεχνίας βάσει της απόφασης του Merit Systems Protection Board.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ