Η Loulis Mills, η είσοδος Ρώσων και Κινέζων στα σιτηρά και το jackpot του Γκριμάλντι στο Ηράκλειο

Η Loulis Mills, η είσοδος Ρώσων και Κινέζων στα σιτηρά και το jackpot του Γκριμάλντι στο Ηράκλειο

Ο λόγος για μία αγορά 600 εκατ. τόννων ετησίως, σε αυτήν ακριβώς που σχεδιάζει να διεισδύσει η Loulis Mills, προς τούτο μάλιστα προχώρησε πρόσφατα σε αλλαγή καταστατικού.

Το ποιοι διακινούν/ελέγχουν την αγορά σιτηρών διεθνώς, είναι γνωστό στους μύστες του κλάδου. Το "καρέ" πολυεθνικών-κολοσσών, γνωστό και ως ABCD-αρκτικόλεξο των Arche- Bunhr- Cargill και Daniels Midland. Ομιλοι που διαθέτουν από το αρχικό στάδιο παραγωγής (εκτάσεις, σιτοβολώνες) και logistics και στόλους μεταφοράς, λιμάνια κ.λ.π οριζοντοποιημένα-καθετοποιημένα σχήματα διαμορφώνοντας (κατ' ουσίαν ) καρτέλ στην παγκόσμια αγορά.

Το τελευταίο διάστημα, σε αυτή την αγορά επιχειρούν να μπουν Κινέζοι (CofCo) και Ρώσοι (PiF) καθώς Πεκίνο και Μόσχα συνειδητοποιούν που θα διεξαχθεί ο επόμενος "πόλεμος"..."σιτηρά" και "νερά". Επιδίωξη τους να αποσπάσουν μερίδια αγοράς (κυρίως) από την Cargill- που αποχωρεί από την ρωσική αγορά και της ευρύτερης περιοχής-. Ο λόγος για μία αγορά 600 εκατ. τόννων ετησίως, σε αυτήν ακριβώς που σχεδιάζει να διεισδύσει η Loulis Mills, προς τούτο μάλιστα προχώρησε πρόσφατα σε αλλαγή καταστατικού.

Η εισηγμένη διαθέτει απ' όλα- σε μικρότερη κλίμακα των ABCD- από σιτοβολώνες και λιμάνια (και μάλιστα 2 σε Σούρπη και Κερατσίνι), τεράστια logistics, πρόσβαση στο δίκτυο της Al Dahra (εκ των μετόχων άλλωστε της εισηγμένης) και το κυριότερο ένα δ.σ "φωτιά". Και μόνο τα ονόματα "δείχνουν" προς τα που στοχεύει η Loulis Mills- και γιατί αργά ή αργότερα θα αποτελέσει στόχο στρατηγικού επενδυτή- - Λούλης Νικόλαος (Πρόεδρος), -Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Μαχαίρας Κωνσταντίνος, μη εκτελεστικά μέλη, αλλά και Γεώργιος Τανισκίδης... τα καλύτερα προσεχώς, με το "χαρτί" να...ζυμώνεται ανοδικά, στα 2,86 ευρώ. Σε όρους αποτίμησης, μόλις 48,792 εκατ., peanuts.

===============================================

Grimaldi και για το Ηράκλειο

Στον όμιλο Grimaldi περνά το λιμάνι του Ηρακλείου. Το ενδιαφέρον, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ το αρκετά υψηλότερο τίμημα που προσφέρει η πλευρά του Ναπολιτάνου που "λύνει τα χέρια" στους επιτελείς του Ταμείου να μην ζητήσουν βελτιωμένες προσφορές. Ο διαγωνισμός που αφορούσε στην διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον ) 67% του μ.κ του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου- φορέας που περιλαμβάνει από τις λιμενικές εγκαταστάσεις, υποδομές αποθήκευσης μέχρι κτήρια, οικόπεδα κ.λ.π στην ευρύτερη ζώνη της πόλης- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα κατακυρωθεί στο σχήμα Grimaldi/Minoan Lines.

Ακριβώς στο σχήμα, που προ μηνών απόκτησε τον αντίστοιχο φορέα της Ηγουμενίτσας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ήθελαν τον έτερο διεκδικητή (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Aviareps- Nectar Holdings να μην υποβάλλει την οποιαδήποτε ένσταση, το δε τίμημα να ξεπερνά τα 150 εκατ. (για το 100% του μ.κ θυμίζοντας τα 122 εκατ. για τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας). Για τη "μάχη" για το λιμάνι του Ηρακλείου το fpress αποκάλυπτε (6 Ιουνίου) πως, "... Από την άλλη ο Napuletano δεν τόχει κρύψει θέλει ΚΑΙ το Ηράκλειο (έχει πάρει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας) εδώ και μέρες, εβδομάδες έχει ανθρώπους του στο νησί, lobbάρουν στο Ηράκλειο, στην Περιφέρεια..." Μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες- που κυκλοφορούν καιρό τώρα πέριξ των "Λιονταριών" και θέλουν τους 2 διεκδικητές να συνεργάζονται συμπληρωματικά στο νησί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ