ΕΕ: Eτοιμάζουν "ομόλογα καταστροφής" για τις ασφαλιστικές

 ΕΕ: Eτοιμάζουν "ομόλογα καταστροφής" για τις ασφαλιστικές

Οι άμεσες συνολικές απώλειες από καταστροφές στην ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 487 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 1980 και 2020 και η ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re υπολόγισε ότι πέρυσι υπήρξαν απώλειες από καταστροφές 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως

 

 

Η έκδοση "ομολόγων καταστροφής" και η δημιουργία συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του "ασφαλιστικού κενού" για την καλύτερη κάλυψη των ζημιών από την κλιματική αλλαγή, αναφέρει έγγραφο συζήτησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ασφαλιστικό τομέα σύμφωνα με το Reuters

Μόνο το ένα τέταρτο των απωλειών της ΕΕ από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα είναι ασφαλισμένες, δημιουργώντας κινδύνους για την οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από ανασφάλιστα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν είναι σε θέση να ανακάμψουν γρήγορα από ακραία γεγονότα όπως πυρκαγιά ή πλημμύρες, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΚΤ και της EIOPA.

Χωρίς δράση, το ασφαλιστικό χάσμα θα μπορούσε να διευρυνθεί καθώς πιο συχνά και έντονα γεγονότα οδηγούν σε υψηλότερα ασφάλιστρα και επηρεάζουν την προσφορά πιστώσεων από τράπεζες σε τομείς υψηλού κινδύνου.

Οι άμεσες συνολικές απώλειες από καταστροφές στην ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 487 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 1980 και 2020 και η ασφαλιστική εταιρεία Swiss Re υπολόγισε ότι πέρυσι υπήρξαν απώλειες από καταστροφές 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Έξι συνεχόμενα χρόνια ζημιών άνω του μέσου όρου οδήγησαν τις τιμές των αντασφαλίσεων για καταστροφές ακινήτων, με τα ευρωπαϊκά επιτόκια να αυξάνονται κατά 30% στις ανανεώσεις του Ιανουαρίου 2023, δήλωσε ο διεθνής μεσίτης Howden.

«Για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την κοινωνία μας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανησυχία του αυξανόμενου κενού ασφαλιστικής προστασίας προτείνοντας και βρίσκοντας κατάλληλες λύσεις», δήλωσε η πρόεδρος της EIOPA Petra Hielkema.

Οι ενέργειες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παροχή κινήτρων σε ανθρώπους και επιχειρήσεις για τον μετριασμό των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, προσφέροντας εκπτώσεις στις πολιτικές, ανέφερε η εφημερίδα.

Η έκδοση "ομολόγων καταστροφής" θα μπορούσε να βοηθήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να μεταφέρουν μέρος του κινδύνου στην κεφαλαιαγορά για να κρατήσουν ένα ταβάνι από τα ασφάλιστρα, ανέφερε η εφημερίδα. Η ανάληψη δράσης θα επιτάχυνε τις πληρωμές μετά από καταστροφές για να αποφευχθεί πλήγμα στην οικονομία.
Τα ασφαλιστικά προγράμματα σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσαν επίσης να συμπληρωθούν από ένα δημόσιο σύστημα σε όλη την ΕΕ που διασφαλίζει ότι διατίθενται επαρκή κεφάλαια στις ευρωπαϊκές χώρες για ανασυγκρότηση μετά από σπάνιες, μεγάλης κλίμακας καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, ανέφερε η εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ