Ασφαλιστικές: Στα 17,3 εκατ. οι ζημίες από την κακοκαιρία Elias

Ασφαλιστικές: Στα 17,3 εκατ. οι ζημίες από την κακοκαιρία Elias

Οι ζημίες για ασφαλίσεις περιουσίας ανήλθαν στις 895 με την εκτίμηση αποζημιώσεων στα 16,5 εκατ. ευρώ

Στα 17,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων για τις ζημίες που προέκυψαν από την κακοκαιρία Elias, η οποία έπληξε τη χώρα στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), αναφέρθηκαν συνολικά 1.277 ζημίες, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούσαν ασφαλίσεις περιουσίας.

Ειδικότερα, οι ζημίες για ασφαλίσεις περιουσίας ανήλθαν στις 895 με την εκτίμηση αποζημιώσεων στα 16,5 εκατ. ευρώ και αναφέρονται σε κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τεχνικά έργα, έργα υποδομών εν λειτουργία και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Ασφαλιστικές: Στα 17,3 εκατ. οι ζημίες από την κακοκαιρία Elias-1

Οι περισσότερες ζημιές σε περιουσία τόσο σε πλήθος (53,2% του συνόλου) όσο και σε ποσό πρώτης εκτίμησης (65% του συνόλου) των ασφαλίσεων περιουσίας συνέβησαν στην Π. Ε. Μαγνησίας.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή του συνόλου των ζημιών, των αποζημιώσεων και των ασφαλισμένων τους κεφαλαίων για τις περιφερειακές ενότητες που επλήγησαν περισσότερo:

Ασφαλιστικές: Στα 17,3 εκατ. οι ζημίες από την κακοκαιρία Elias-2

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 18.471 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό της ζημιάς επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 3,06%.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων αναφέρθηκαν 380 ζημίες με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 738.100 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 1.942 ευρώ.

Αναλυτικά:

Ασφαλιστικές: Στα 17,3 εκατ. οι ζημίες από την κακοκαιρία Elias-3

Τέλος, ως προς τις ασφαλίσεις σκαφών αναψυχής, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις της έρευνας 2 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 7.534 ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 3.767 ευρώ.

Ασφαλιστικές: Στα 17,3 εκατ. οι ζημίες από την κακοκαιρία Elias-4

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας, Μεταφορών & Αντασφαλίσεων, Ερρίκος Μοάτσος δήλωσε σχετικά : «Ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών που έπληξαν την Ελλάδα το 2023 ήταν αρκετά βαρύς. Είχαμε 3 περιστατικά βροχοπτώσεων – πλημμυρών και 2 δασικών πυρκαγιών ιδιαίτερης έντασης, με 9.242 συνολικά ζημιές να δηλώνονται στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η πρόβλεψη αποζημιώσεων για αυτές προσεγγίζει συνολικά τα 440 εκατ. ευρώ. Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι τα καταστροφικά περιστατικά οφειλόμενα στην κλιματική κρίση είναι πλέον πολλά, συχνά και εντονότερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ