Ο ΟΛΠ, οι οικονομικοί στόχοι και το… σαφάρι κρουαζιερόπλοιων

Ο ΟΛΠ, οι οικονομικοί στόχοι και το… σαφάρι κρουαζιερόπλοιων
Ένα επιπλέον κρουαζιερόπλοιο την ημέρα χρειάζεται ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. προκειμένου να φτάσει το βραχυπρόθεσμο στόχο του 1,5 εκατ. αφίξεων ετησίως, όπως τον έθεσε ο πρόεδρος της Cosco Xu Lirong.

«Η διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας του λιμανιού τώρα είναι περίπου 1 εκατ. τον χρόνο, ενώ ο βραχυπρόθεσμος σκοπός μας είναι να την αυξήσουμε μέχρι 1,5 εκατ. και μακροπρόθεσμος μέχρι τα 3 εκατ.», είχε επισημάνει προ ημερών ο πρόεδρος του κινεζικού ομίλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια του νέου προβλήτα κρουαζιέρας στον Άγιο Νικόλαο, στον ΟΛΠ.

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του διευθύνοντος συμβούλου της FineSenses Γιάννη Μπρα, φέτος, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του ΟΛΠ, θα γίνουν συνολικά 628 προσεγγίσεις στο λιμάνι. Τα πλοία, με μέσο όρο χωρητικότητας τους 1.681 επιβάτες, μπορούν να μεταφέρουν 1,05 εκατ. επιβάτες συνολικά. Με μέση πληρότητα το 85% οι επιβάτες που θα κατέβουν στο λιμάνι του Πειραιά θα φτάσουν τις 900.000.Ο κ. Μπρας σημειώνει ακόμα ότι το 77% των επιβατών διακινείται από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, διάστημα που έγιναν 550 προσεγγίσεις, ενώ ο μήνας με τη μεγαλύτερη κίνηση για το 2016 είναι ο Οκτώβριος με 89 προσεγγίσεις. Υπογραμμίζει επίσης ότι τρεις φορές μέσα στο 2016 έδεσαν στο λιμάνι επτά κρουαζιερόπλοια με 8.845 επιβάτες κατά μέσο όρο, ενώ η ημέρα με τη μεγαλύτερη κίνηση ήταν τον Ιούνιο με 9.321 επιβάτες.

Για να φτάσουν οι αφίξεις το 1,5 εκατ. με πλοία που κατά μέσο όρο θα μεταφέρουν 1.700 επιβάτες θα χρειαστούν περίπου 982 προσεγγίσεις, δηλαδή αύξηση προσεγγίσεων 40%. «Αν υποθέσουμε ότι το market mix (spread) δεν θα αλλάξει δραματικά λόγο χειμερινών υποδομών στα νησιά (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των κρουαζιερόπλοιων θα έρχεται το εξάμηνο Απρίλιος-Οκτώβριος), θα χρειαστούν το εξάμηνο 768 προσεγγίσεις και 114 τους υπόλοιπους μήνες» σημειώνει ο κ. Μπρας και προσθέτει: «Συνολικά θα χρειαστούν 354 νέες προσεγγίσεις ή λιγότερες αν επιτευχθεί ο στόχος για προσέλευση μεγαλύτερων πλοίων ή αυξηθεί η επιβίβαση από Πειραιά (Homeport) καθώς μετρά διπλή».

Θα χρειαστεί επίσης μία νέα ουσιαστική συνεργασία με τα μεγαλύτερα λιμάνια του Αιγαίου και Ιονίου, αλλά και ανάληψη δράσεων ώστε να αυξηθεί η δυναμική του Υear Round Cruising. Το home port Για να επιτευχθεί ο στόχος του 1,5 εκατ. τουριστών με ενίσχυση του home port, ο κ. Μπρας υπολογίζει τέσσερα νέα πλοία χωρητικότητας 1.800, 2.500, 3.600 και 4.200 επιβατών, με 12 αναχωρήσεις τα πρώτα 3 και έξι αναχωρήσεις για το τελευταίο. Εφόσον ο ΟΛΠ καταφέρει να εντάξει 4 νέα πλοία για home port που θα έχουν ένα προσδοκώμενο όφελος της τάξης των 200.000 έξτρα αφίξεων/αναχωρήσεων σε σχέση με τις 900.000 αφίξεις φέτος, θα χρειαστούν άλλες 400.000 αφίξεις με 235 νέα calls για να πετύχουν τον στόχο.
Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ