Ο άλλοτε κραταιός όμιλος που παλεύει να επιβιώσει

Ο άλλοτε κραταιός όμιλος που παλεύει να επιβιώσει
Μάχη για την επιβίωση του δίνει ο όμιλος της Ελληνικής Υφαντουργίας, (που μάλιστα είχε προσελκύσει στο μετοχικό του κεφάλαιο την πολυεθνική Ten Cate), κάτι που θα αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά μέχρι το τέλος του έτους, όταν αναμένεται πως βασικοί μέτοχοι και τράπεζες θα οριστικοποιήσουν το πλαίσιο αναχρηματοδότησης της θυγατρικής Κλωστήρια Κιλκίς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από τη σημερινή κατάσταση του Ομίλου, σύμφωνα με το euro2day.gr.

• Η μητρική εταιρεία (υφάσματα τύπου denim στην Πέλλα) έχει αναστείλει την παραγωγική της δραστηριότητα.

• Η κατά 94,13% θυγατρική της, Κλωστήρια Κιλκίς (παραγωγή νημάτων) υπολειτουργεί, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης.

• Τέλος, κανονικά συνεχίζεται η λειτουργία των εκκοκκιστηρίων του ομίλου.

Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο που δρομολογούν από κοινού διοίκηση και τράπεζες, πρώτο μέλημα είναι η χρηματοδότηση και πλήρης λειτουργία της θυγατρικής Κλωστήρια Κιλκίς. Και δεύτερο μέλημα είναι η αναδιάρθρωση του δανεισμού της εισηγμένης εταιρείας. Όσο για την «επανεκκίνηση» της μονάδας της μητρικής εταιρείας στην Πέλλα, αυτή θα γίνει σε επόμενη χρονική φάση, μέσα από ένα ξεκίνημα που θα γίνει «από την αρχή».

Στους στόχους μάλιστα της διοίκησης, είναι τα Κλωστήρια Κιλκίς να έχουν επανέλθει σε πλήρη λειτουργία πριν το τέλος του έτους, αφού θα έχει προηγηθεί η συμφωνία χρηματοδότησής τους, με δεδομένη την εκτίμηση ότι ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας εξακολουθεί να υπάρχει στο εξωτερικό.

Τι όμως περιλαμβάνει η προσυμφωνία για την αναχρηματοδότηση των Κλωστηρίων Κιλκίς;

Πρώτον, ότι η οικογένεια Ακκά (βασικοί μέτοχοι της ΕΛΥΦ) θα βάλουν το χέρι στην τσέπη, καταβάλλοντας δύο εκατ. ευρώ μέσα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Άλλωστε, τα πρώτα 761 χιλ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί.

Δεύτερον, ότι οι τράπεζες θα δώσουν νέο δανεισμό 2,1 εκατ. ευρώ (1,1 εκατ. με τη μορφή factoring και 1 εκατ. με ενεχυρίαση εμπορευμάτων) και

τρίτον, οι τράπεζες θα προσφέρουν μακροπρόθεσμο δανεισμό έως 9,5 εκατ. ευρώ, με προσημείωση σε περιουσιακά στοιχεία τόσο της εταιρείας, όσο και των βασικών μετόχων του ομίλου.

Να σημειωθεί πως υπάρχει δικαστική απόφαση που έχει εγκρίνει την ένταξη των Κλωστηρίων Κιλκίς στις διατάξεις του άρθρου 106β του Ν.2588/2007.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ