Ο άγνωστος πόλεμος των μεγάλων supermarket

Ο άγνωστος πόλεμος των μεγάλων supermarket
Μια κρίσιμη μάχη τιτάνων διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο λιανεμπόριο τροφίμων, μεταξύ των υγιών ομίλων σουπερμάρκετ και του σχήματος διάσωσης του Μαρινόπουλου με στόχο τους προμηθευτές που πιέζονται ασφυκτικά από τους μεν να μη δεχτούν κανένα κούρεμα και από τους δε να  το δεχτούν για να μην κλείσει η εταιρεία και τα χάσουν όλα.

Οι μεγάλες αλυσίδες όπως ο όμιλος MyMarket και ΑΒ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν περάσει το μήνυμα στους προμηθευτές ότι αν δεχτούν κούρεμα… από το Μαρινόπουλο θα πρέπει να δεχτούν κάτι ανάλογο και από αυτούς αφού το αντίθετο δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό κάνουν λόγο για fair play και ότι το σημερινό πρόβλημα προέκυψε από μια μεροληπτική και λανθασμένη αντιμετώπιση ενός πελάτη τους σε βάρος των υπολοίπων. Αν οι προμηθευτές δεχτούν κούρεμα είναι σαν να επιχειρούν να διορθώσουν ένα σφάλμα με ένα μεγαλύτερο, διαμηνύουν, ενώ την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές από μεγάλο προμηθευτή, ο όμιλος Παντελιάδη, τους θυμίζει ότι στην περίπτωση του Βερόπουλου διακανονίστηκαν και δεν κουρεύτηκαν τα χρέη, κάτι που θα μπορούσε να απαιτηθεί όμως τώρα, αν κουρευτούν τα χρέη του Μαρινόπουλου. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος γνωστού σουπερμάρκετ «αν οι προμηθευτές δεχτούν κούρεμα, είναι σαν να …επιδοτούμε εμείς τη λειτουργία του ανταγωνιστή μας».

Από την άλλη νομικοί κύκλοι του σχήματος διάσωσης διαβεβαιώνουν τους προμηθευτές ότι δεν υπάρχει νομικό εργαλείο που μπορεί να επιτρέψει στους υγιείς ομίλους να απαιτήσουν κούρεμα στις δικές τους οφειλές στους προμηθευτές, αφού εκείνοι δεν μπαίνουν στο α.99.

Η στάση των προμηθευτών θα καθορίσει τις εξελίξεις αφού η συμφωνία απαιτεί τη συμφωνία τους, τόσο των μικρότερων όσο και των μεγάλων. Οι προμηθευτές ωστόσο είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, αφού «δεν διανοούνται» να χρειαστεί να κουρέψουν και τα διακανονισμένα χρέη του Βερόπουλου, ενώ φοβούνται να συνεχίσουν να τιμολογούν το Μαρινόπουλο διακινδυνεύοντας μεγαλύτερη έκθεση…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση αυτή ίσως χρειαστεί να αγοράζει η Σκλαβενίτης και να τροφοδοτεί το Μαρινόπουλο μέσω των κεντρικών του αποθηκών ή μέσω της TheMart (Makro), κάτι που αυξάνει την έκθεση του Σκλαβενίτη.

Το σχέδιο της συμφωνίας

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία με όλους του εμπλεκόμενους, τράπεζες, επενδυτές και προμηθευτές για το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος. Το σχέδιο που αποτελεί τη βάση για τη συμφωνία, περιλαμβάνει:

-νέα χρηματοδότηση 360 εκ. ευρώ και διακανονισμό-πάγωμα παλιών δανείων

-άμεση χρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ πριν την δικαστική απόφαση για ένταξη στο α.99

-χρηματοδότηση 70 εκ. ευρώ από Σκλαβενίτη με είσοδο της Fidelity στο σχήμα

-κούρεμα 50% των οφειλών στους προμηθευτές

Ειδικότερα κεντρικό ρόλο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας έχει η συμφωνία για τη χρηματοδότηση από τις τράπεζες κατά 360 εκ. ευρώ με ρύθμιση των προηγούμενων χρεών της Μαρινόπουλος, κάτι που αυξάνει το ρίσκο για τις τράπεζες αν το σχέδιο δεν μελετηθεί σε κάθε του λεπτομέρεια ώστε η όλη προσπάθεια να μην καταλήξει σε αδιέξοδο ξανά σε λίγους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες είχε συμφωνηθεί μία ακόμη χρηματοδότηση του Μαρινόπουλου ύψους 140 εκατ. ευρώ, με βάση το προηγούμενο σχέδιο συνεργασίας με τον Σκλαβενίτη, που όμως δεν ευωδόθηκε, κάτι που κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικές τις τράπεζες να θέλουν να μην αφήσου τίποτα στην τύχη.

Επίσης ο όμιλος Σκλαβενίτη προβλέπεται να συμμετάσχει με 70 εκ. ευρώ και η συμμετοχή του fundFidelityτου PremWatsaστον όμιλο Σκλαβενίτη.

Για τους προμηθευτές προβλέπεται κούρεμα 50% ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι με τους μεγάλους προμηθευτές θα γίνουν μεμονωμένες συμφωνίες, ώστε το κούρεμα ανάλογα την περίπτωση να είναι και μικρότερο.

”Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι να βρεθεί η νομική φόρμουλα ώστε η χρηματοδότηση της Μαρινόπουλος να ξεκινήσει τώρα και όχι αφού βγει η απόφαση του δικαστηρίου για την ένταξη της εταιρείας στο α.99 που αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρείας υπολογίζονται σε 15 εκ. ευρώ το μήνα, και επομένως 50 εκ. ευρώ από τη συνολική χρηματοδότηση πρέπει να μπορούν να εκταμιευτούν πριν βγει η δικαστική απόφαση» σημειώνουν νομικοί κύκλοι- γνώστες της πορείας της διαπραγμάτευσης. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι προμηθευτές δεν μπορεί να επιλέξουν να χάσουν τα πάντα από το να λάβουν το 50% των χρωστούμενων, ενώ όπως εξηγεί η τροφοδοσία της εταιρείας αν επιτευχθεί η άμεση χρηματοδότηση-πριν τη δικαστική απόφαση- θα γίνεται τοις μετρητοίς, οπότε οι προμηθευτές δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν και θα γεμίσουν τα άδεια ράφια του ομίλου.

Η μεγάλη ανησυχία

Η ανάγκη για άμεση λύση είναι επιτακτική αφού όσο ο χρόνος περνάει χωρίς να βρίσκεται λύση είναι κινδυνεύει η αλυσίδα να χάσει τα καλύτερα σημεία της αφού σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των άλλων ανταγωνιστριών αλυσίδων και των ιδιοκτητών των προνομιακών καταστημάτων, ώστε να σπάσουν τα συμβόλαια και να αλλάξουν επωνυμία. Κάτι τέτοιο συμφέρει τους υγιείς ανταγωνιστές στο λιανεμπόριο αφού αν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία στεγάζονται τα καλά καταστήματα του Μαρινόπουλου –που απειλούν με εξώσεις-, επιλέξουν να συνεργαστούν μαζί τους, αυξάνουν τη δύναμή τους, χωρίς καν να χρειαστεί να αγοράσουν μέρος της αλυσίδας –όπως ήταν παλαιότερο σενάριο-. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η προσωρινή προστασία της εταιρείας Μαρινόπουλος από τα αναγκαστικά μέτρα εκτέλεσης, την οποία χορήγησε το δικαστήριο με την απόφασή του την 1η Ιουλίου 2016, έχει εξαιρέσει τις εξώσεις. Η διοίκηση της εταιρείας Μαρινόπουλος καταβάλλει σε αυτή τη φάση κάποια μισθώματα, προκειμένου να αποφύγει αυτές τις εξώσεις. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτή τη στιγμή επισφαλής είναι η θέση τεσσάρων καταστημάτων του δικτύου που είναι και στο στόχαστρο των ανταγωνιστών του.

Πηγή: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα με πολλές προσφορές και πλούσιο παρασκήνιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ