Ο ελληνικός κολοσσός που ανοίγει φτερά για… Ιράν

Ο ελληνικός κολοσσός που ανοίγει φτερά για… Ιράν
Σχέδια για τη δημιουργία χυτηρίου αλουμινίου στο Ιράν από κοινού με την Ghadir συζητά ο όμιλος Μυτιληναίος με το μεγάλο Ιρανικό ενεργειακό όμιλο ενώ την ίδια στιγμή η ενέργεια αποτελεί την κινητήριο δύναμη στην ανάπτυξή του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η απελευθέρωση της ελληνική αγοράς ενέργειας και η σταθερή εξωστρέφεια της ΜΕΤΚΑ δίνουν φτερά στον όμιλο Μυτιληναίο που από φέτος αναμένεται να αρχίσει να δρέπει καρπούς από την πολύπλευρη και στρατηγική τοποθέτησή του στην αγορά της ενέργειας.

Η ΜΕΤΚΑ με 1,1 δις. ευρώ ανεκτέλεστο έργων, 163,4 εκ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και εξειδίκευση στα ενεργειακά έργα, παραμένει προσηλωμένη στα ενεργειακά έργα σε στοχευμένες αγορές με έμφαση στις αγορές της Ασίας και της Αφρικής. Πλέον στρατηγική της εταιρείας ελλείψει μεγάλων έργων στη διεθνή αγορά είναι να αναλαμβάνει μικρά έργα σε περισσότερες χώρες αυξάνοντας συστηματικά τη γεωγραφική της παρουσία.

Οι χώρες στην υποσαχάρια Αφρική και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές που αντιμετωπίζουν επείγουσες και πιεστικές ανάγκες ηλεκτροδότησης και υπάρχει ζήτηση για μικρά ενεργειακά έργα σε διάφορες περιοχές. Παράλληλα, αρχίζουν να γίνονται εμφανή τα πλεονεκτήματα της στρατηγικής διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της ΜΕΤΚΑ, καθώς στο Α’ εξάμηνο καταγράφεται για πρώτη φορά αξιοσημείωτη συνεισφορά από τη ΜΕΤΚΑ–EGN που δραστηριοποιείται σε έργα ηλιακής ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.

Το πρώτο Solar Farm στο Ιράν ισχύος 10 MW ήταν μόνο η αρχή αφού η κοινοπραξία 50/50 με τον ενεργειακό όμιλο Ghadir δημιουργεί σημαντικές προοπτικές για ανάπτυξη στα ενεργειακά του Ιράν. Ταυτόχρονα ο όμιλος Ghadir που δεν δραστηριοποιείται στη μεταλλουργία, ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη δραστηριότητά του και σύμφωνα με πληροφορίες συζητά με τον όμιλο Μυτιληναίο τη δημιουργία χυτηρίου στο Ιράν.

Το πρώτο έργο που ανέλαβε ο όμιλος στο Ιράν είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που είναι στο στάδιο της υλοποίησης και θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη της χρονιάς. Σημαντικό έργο για την ΜΕΤΚΑ θα είναι και η υλοποίηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 900ΜW για την οποία έχει υπογράψει MoU η ΜΕΤΚΑ και εφόσον προχωρήσει η συμφωνία μπορεί να αυξήσει το ανεκτέλεστό της κατά 500 εκ. ευρώ. Σε αυτή τη φάση συζητιέται το σχήμα χρηματοδότησης, ενώ υπενθυμίζεται ότι το ιρανικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, εμπόδιο που εφόσον αρθεί θα επιταχύνει τις διαδικασίες ενός έργου που θα ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη της METKA.

Η ΜΕΤΚΑ να κατέγραψε κύκλο εργασιών €262,6 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο του 2016, έναντι €257,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €38,7 εκατ. από €46,2 εκατ. το Α’ Εξάμηνο του 2015. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €19,4 εκατ. έναντι €29,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Protergia

Ο Τομέας Ενέργειας όμως μπαίνει στο επίκεντρο της στρατηγική του ομίλου που διαθέτει 1,2 GW σε λειτουργία και στην Ελλάδα και μέσω της Protergia το 2016 θα σημειώσει σημαντική ανάπτυξη. Η εταιρεία μετά τη συμφωνία με την Cosmote, αναμένει αύξηση του μεριδίου της στη λιανική που σήμερα είναι 2,4%. Ταυτόχρονα η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου ενισχύει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των μονάδων του Ομίλου ενώ και η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, η επαναφορά του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος και η επιτάχυνση του ανοίγματος της αγοράς δημιουργούν θετικές προοπτικές.

H εξέλιξη των μεγεθών της εταιρείας αναμένεται δυναμικότερη στο δεύτερο εξάμηνο, καθώς θα αρχίσει να αποδίδει η στρατηγική συνεργασία της Protergia με την Cosmote στη λιανική αγορά. Η PROTERGIA συνεχίζει μεθοδικά να κερδίζει έδαφος στη λιανική αγορά ενέργειας καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξηση μεριδίου αγοράς (+130% από τις αρχές του έτους) έναντι του ανταγωνισμού. Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες δεν ενδιαφέρεται για συμμετοχή στις κοινοπραξίες λιανικής που έχει ανακοινώσει ότι θέλει να κάνει η ΔΕΗ πουλώντας ουσιαστικά το πελατολόγιό της, καθώς έχει εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη του πελατολογίου της στην αγορά. Αντίθετα, για τον όμιλο έχει ενδιαφέρον η συμμετοχή του σε κοινοπραξίες με τη ΔΕΗ στην παραγωγή ενέργειας και συμμετοχή σε λιγνιτικές μονάδες.

Στο δεύτερο εξάμηνο τα αποτελέσματα του τομέα ενέργειας αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, λόγω και των ΑΔΙ, καθώς, υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις πρώτοι μήνες του έτους πήγαν χαμένοι. Σε ετήσια βάση τα ΑΔΙ ενισχύουν τις μονάδες φυσικού αερίου με 45.000 ευρώ ανά MW το χρόνο με όριο τα 15 εκ. ευρώ ανά μονάδα, κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχυθούν οι δύο μονάδες φυσικού αερίου του ομίλου με 26 εκ. ευρώ το 2016.

Ο Τομέας Ενέργειας, σημείωσε την ισχυρότερη ανάπτυξη μεγεθών στο πρώτο εξάμηνο προσφέροντας σημαντική στήριξη στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου, ενώ εκτιμάται ότι θα πάει ακόμη καλύτερα στο δεύτερο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών €152,5 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο του 2016, έναντι €86,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 77,4%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €27,2 εκατ. έναντι €6,6 εκατ., σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο του 2015, καλύπτοντας ήδη την ετήσια επίδοση του 2015 που διαμορφώθηκε σε €22,4 εκατ.

Η υψηλή αποδοτικότητα, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών Φυσικού Αερίου, ενίσχυσε δραστικά την ανταγωνιστικότητα των μονάδων του Ομίλου, που κατέγραψαν αύξηση 62,5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνοντας μερίδιο 9,7% στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής, έναντι 6,0% την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Οι μονάδες φυσικού αερίου σήμερα δουλεύουν στο 40% της δυναμικότητάς τους έναντι 10% πέρυσι. Συνολικά, η πορεία του ομίλου κάθε μήνα και κάθε τρίμηνο είναι καλύτερη από το προηγούμενο και το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο και από το αντίστοιχο περσινό.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας με πλούσιο παρασκήνιο και πολλές προσφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ