Ποιες εταιρείες απειλούν να αφήσουν τη Βρετανία λόγω Brexit

Ποιες εταιρείες απειλούν να αφήσουν τη Βρετανία λόγω Brexit
Πολλές είναι οι επιχειρήσεις που σκέφτονται να αφήσουν την Βρετανία μετά το δημοψήφισμα και να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν.

Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια άμεση έξοδος εταιρειών – η στάση της βρετανικής επιχειρηματικής κοινότητας χαρακτηρίζεται περισσότερο από αβεβαιότητα, καθώς αναμένει τις επόμενες κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Πάντως, κάποιες εταιρείες καθυστερούν τα σχέδιά τους επέκτασης στη Βρετανία ή σκέφτονται να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ άλλες προειδοποιούν ότι η απόφασή τους κατά πόσο θα παραμείνουν στη χώρα σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα προσαρμόσει τις πολιτικές εμπορίου και μετανάστευσής της.

Ο Μάικ Άσμιντ, γενικός διευθυντής της Encocam, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία του ανέμενε να προσλάβει 120 άτομα μέχρι το 2018 στο κέντρο σχεδιασμού και παραγωγής κοντά στο Cambridge, αλλά πλέον σκέφτεται την επέκταση στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία.

Παράλληλα, η Vodaphone, η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία στον δείκτη FTSE 100, ανακοίνωσε ότι το μέλλον της στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κριθεί από το κατά πόσο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία θα μπορούν να βασίζονται στην ελευθερία κυκλοφορίας ανθρώπων, αγαθών, και κεφαλαίου. Και προειδοποίησε ότι μπορεί να απομακρύνει την έδρα της από το Ηνωμένο Βασίλειο εάν αυτά τα «θετικά χαρακτηριστικά» της ΕΕ πάψουν να συναντώνται στη Βρετανία μετά το Brexit.

Και οι περιπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Η Siemens ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της στον κλάδο της αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Επίσης, η Visa δήλωσε ότι ίσως περικόψει θέσεις εργασίας στη Βρετανία – θέση που εξέφρασαν και υψηλόβαθμα στελέχη της Goldman Sachs.

Οι εργοδότες ανησυχούν για δύο κυρίως πράγματα. Καταρχήν, θεωρούν ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα παρεμποδίσει την πρόσβαση των εταιρειών τους στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά, αναγκάζοντάς τους να μεταφέρουν αλλού την έδρα τους.

Επίσης, πιστεύουν ότι οι νέοι κανόνες μετανάστευσης μετά το Brexit θα καταστήσουν δυσκολότερη την προσέλκυση εργαζομένων με ταλέντα και δεξιότητες από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Πηγή: fortunegreece.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ