Η ελληνική εταιρία που «νίκησε» τα capital controls και επεκτείνεται στο εξωτερικό

Η ελληνική εταιρία που «νίκησε» τα capital controls και επεκτείνεται στο εξωτερικό
Ανθεκτικότητα επέδειξε η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Autohellas του ομίλου Θ.Βασιλάκη στις πρωτοφανείς συνθήκες που επικράτησαν το 2015 στην ελληνική οικονομία λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών και των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Αυτό φανερώνουν τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2015 οπότε η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε σημαντικά, με την εισηγμένη να ανήκει στο κλειστό "κλαμπ” των εταιρειών που διανέμουν μέρισμα (€0,85 / μετοχή από €0,80 /μτχ πέρυσι).

Οι προοπτικές για το 2016

Η Autohellas εκτιμά ότι η χαλάρωση των capital controls και η σταθεροποίηση της αγοράς -ενδεχομένως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους πιστωτές- θα ενισχύσουν τον τομέα των μακροχρόνιων μισθώσεων (operating leasing) και κατ' επέκταση την κερδοφορία της εισηγμένης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το capital.gr, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για διατήρηση και φέτος σε θετικά επίπεδα των διεθνών τουριστικών αφίξεων, οι οποίες ενισχύουν το κομμάτι των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, αγορά στην οποία η εισηγμένη επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό της.

Στο εξωτερικό

Ταυτόχρονα, η εισηγμένη ισχυροποιεί την παρουσία της εκτός Ελλάδας.
Ειδικότερα, στην Κροατία το 2015, στους μήνες λειτουργίας της (η Autohellas ξεκίνησε την επένδυση πέρυσι) εμφάνισε τζίρο ύψους 368 χιλιάδων ευρω. Εκεί η εισηγμένη προσβλέπει σε ανάληψη σημαντικού μεριδίου αγοράς στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις με ταυτόχρονη παρουσία και στην αγορά μακροχρόνιων ενοικιάσεων.

Στην ουκρανική αγορά όπου η Autohellas ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2015, παρουσίασε κύκλο εργασιών 120 χιλιάδων ευρώ. Λόγω του μεγέθους της αγοράς και της γεωπολιτικής θέσης της, αλλά και εξαιτίας των διεργασιών ένταξής της στην Ε.Ε., η εταιρεία εκτιμά ότι η Ουκρανία διαθέτει κυρίως μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Στη Βουλγαρία αναμένεται αύξηση των μακροχρόνιων εταιρικών ενοικιάσεων με την αγορά να βλέπει περισσότερο, ενώ σημαντική ώθηση θα προέλθει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όπου ο τουρισμός αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη ιδιαίτερα από την Ρωσία. Για φέτος η Autohellas επιδιώκει αύξηση εσόδων στους παραθαλάσσιους σταθμούς (Βάρνα & Μπουργκάς), αλλά και σημαντική ανάπτυξη των εταιρικών βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.

Θετικές διαγράφονται οι προοπτικές και στην Κύπρο για το 2016, καθώς αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας και αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 5%. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εταιρεία προσανατολίζεται στην αύξηση βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων με νέες συνεργασίες μεγάλων και διεθνών πρακτορείων τουρισμού.

Ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα αναμένει η εταιρεία και από τη ρουμανική αγορά. Η αύξηση του τουρισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων με την προσθήκη ενός επιπλέον σταθμού στο Ιάσιο. Σε άνοδο βρίσκονται και οι μακροχρόνιες ενοικιάσεις, με την εταιρεία να επιδιώκει συνεργασίες με πολυεθνικούς ομίλους.

Στην γειτονική Σερβία, η Autohellas διαθέτει ηγετική θέση στις μακροχρόνιες μισθώσεις και σχεδιάζει την σύναψη συμφωνιών μίσθωσης με πολυεθνικές και τοπικές εταιρείες. Για φέτος εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα έσοδα από μακροχρόνιες ενοικιάσεις αλλά και από εταιρικές βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Την ηγετική θέση επιδιώκει να ενισχύσει η Autohellas και στο Μαυροβούνιο όπου φέτος οι τουριστικές αυξήσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ