«Γεννιέται» ο νέος γίγαντας στη λιανική – Η αλυσίδα με τζίρο 1% του ΑΕΠ

«Γεννιέται» ο νέος γίγαντας στη λιανική – Η αλυσίδα με τζίρο 1% του ΑΕΠ
Οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν από Δευτέρα. Την ίδια στιγμή θα γεννηθεί ένας «γίγαντας» ο οποίος μέσα στην επόμενη περίοδο να φτάσει να μαζεύει τζίρο που να αντιστοιχεί κοντά στο 1% του ΑΕΠ ή τουλάχιστον 1,5 δις. ευρώ.

Τη Δευτέρα λοιπόν αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές για την εξαγορά της ελληνικής δραστηριότητας της Βερόπουλος, με την οικογένεια Παντελιάδη, πάντως, να εξακολουθεί να έχει «τα μάτια» της ανοιχτά σε ενδεχόμενη νέα επενδυτική ευκαιρία στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Αναλυτικότερα, όπως γνωστοποίησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΜETRO Αριστοτέλης Παντελιάδης, με την απόκτηση του εγχώριου δικτύου της Βερόπουλος επιδιώκεται «η δημιουργία μιας μεγάλης νέας εταιρείας στον χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων με τζίρο τριετίας 1,5 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη ύψους 45-50 εκατ. ευρώ».

Προς αυτή την κατεύθυνση οι σχεδιασμοί της METRO προβλέπουν:

· Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ σε ανανέωση δικτύου καταστημάτων,

· ενδυνάμωση του δικτύου logistics,

· προσλήψεις 1.000 εργαζομένων,

· αποπληρωμή οφειλών των προμηθευτών και δανείων,

· επίτευξη καλύτερων όρων στις συμφωνίες με τη βιομηχανία,

· επιθετικότερη πολιτική τιμών, καθώς

· και επέκταση στην Κύπρο.

Ως προς τους όρους του deal, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο επικεφαλής της METRO, η πλευρά Παντελιάδη θα συμμετέχει με ίδια κεφάλαια ύψους 35 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει νέα γραμμή χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Ως προς τις υφιστάμενες δανειακές εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις της Βερόπουλος, οι οποίες κυμαίνονται σε 150 εκατ. ευρώ, συμφωνήθηκε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και βελτίωση του επιτοκίου. «Φιλοδοξούμε ο όμιλος να έχει επαρκή κερδοφορία για να μειώσει σταδιακά τον δανεισμό» ανέφερε ο κ. Παντελιάδης, εκτιμώντας ότι η αποπληρωμή δύναται να ξεκινήσει από το 2017 και μετά.

Σχετικά με τις οφειλές στους προμηθευτές ο κ. Παντελιάδης ανέφερε ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές της ανέρχονται σε 60-70 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παντελιάδης διαβεβαίωσε ότι οι προμηθευτές της Βερόπουλος θα πληρωθούν άμεσα χωρίς να υπάρξει «κούρεμα», επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μαζί τους πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος. Η νέα εταιρεία θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο που θα αριθμεί περί τα 240 καταστήματα λιανικής και 50 χονδρικής, εμφανίζοντας τζίρο 1,1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δικτύου, σταδιακά όλα τα καταστήματα Βερόπουλος θα μετονομαστούν σε My Market, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη στη λιανική και τη χονδρική στην Ελλάδα. Από τα 179 καταστήματα της Βερόπουλος έχει προγραμματιστεί η διακοπή λειτουργίας 19 μικρών σημείων πώλησης. Ωστόσο, όπως επανέλαβε πολλάκις ο επικεφαλής της εταιρείας, «οι θέσεις εργασίας είναι εξασφαλισμένες, με τη μεταφορά υπαλλήλων σε άλλα καταστήματα». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι στον σχεδιασμό προβλέπεται η πρόσληψη περί των 1.000 νέων εργαζομένων.

Συνολικά εκτιμάται ότι στη νέα εποχή της η METRO «θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα», απασχολώντας 10.000 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, φέτος «τρέχουν» και οι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί που είχε προγραμματίσει η METRO, ανεξαρτήτως του deal με τη Βερόπουλος, οι οποίοι προβλέπουν τη λειτουργία 9-10 νέων σημείων λιανικής. Στα σχέδια της αλυσίδας είναι επίσης η επέκταση στην Κύπρο, με τη δημιουργία ενός Cash & Carry το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2017. Αιχμή του δόρατος στον επενδυτικό σχεδιασμό αποτελεί η διεύρυνση του δικτύου logistics. Πιο συγκεκριμένα, η αλυσίδα βρίσκεται κοντά στη συμφωνία αγοράς ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, ενώ προχωρά και στην ενοικίαση αποθηκών ψυγείων. Επίσης, σχεδιάζεται η επέκταση των αποθηκών στα Οινόφυτα και ο εκσυγχρονισμός των αποθηκών της Βερόπουλος στον Ασπρόπυργο.

Με την «επιστροφή» των χαμένων καταναλωτών από τα καταστήματα της Βερόπουλος να αποτελεί το βασικό στοίχημα για την επόμενη μέρα, η επιθετική πολιτική τιμών θα διατηρηθεί, ξεκινώντας από την εναρμόνιση των τιμών στα προϊόντα των καταστημάτων της Βερόπουλος με αυτών στα My Market. Η μείωση της τάξης του 4,5%-5% αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά σε διάστημα δύο εβδομάδων. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται στο πλαίσιο των νέων συμφωνιών με τους προμηθευτές η επίτευξη μεγαλύτερων μειώσεων από τη βιομηχανία, μεγάλο μέρος της οποίας θα «περάσει» και στις τελικές τιμές στο ράφι.

Αναφερόμενος στον χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων, ο κ.Παντελιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για εξαγορά άλλης εταιρείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια σε οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιάζεται. Δεν αποκλείω οποιαδήποτε άλλη επεκτατική κίνηση». Επίσης, πρόσθεσε ότι ο τομέας του λιανεμπορίου τροφίμων είναι πολύ ανταγωνιστικός και «δεν υπάρχει χώρος για όλους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ