Ποια πασίγνωστη αλυσίδα βιβλιοπωλείων δίνει «μάχη» για την επιβίωσή της

Ποια πασίγνωστη αλυσίδα βιβλιοπωλείων δίνει «μάχη» για την επιβίωσή της
Λίγο η κρίση χρεών το τελευταίο διάστημα, λίγο άκαρπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να βρεθεί λύση, είτε μέσω της δικαστικής οδού είτε μέσω συμφωνιών με προμηθευτές, οδήγησαν τελικά σε αδιέξοδο γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων.

Ο λόγος για την αλυσίδα Παπασωτηρίου που σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικήςτην προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διαβούλευση μεταξύ της διοίκησης και προμηθευτών που διατηρούν μεγάλα υπόλοιπα, αλλά δυστυχώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος. Επίσης και η δικαστική οδός που διερευνήθηκε, με βάση τον πτωχευτικό νόμο, οδήγησε σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διαβούλευση μεταξύ της διοίκησης και προμηθευτών που διατηρούν μεγάλα υπόλοιπα, αλλά δυστυχώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος. Επίσης και η δικαστική οδός που διερευνήθηκε, με βάση τον πτωχευτικό νόμο, οδήγησε σε αδιέξοδο.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν σε μεγάλη περιπέτεια την εταιρεία και επί της ουσίας σηματοδοτούν το κλείσιμο καταστημάτων.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας το εμβληματικό κατάστημα Παπασωτηρίου στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου, έγραφε προσωρινά «κλειστό λόγω απογραφής», αιφνιδιάζοντας τους καταναλωτές. Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση των καταναλωτών όταν έκλεισε το κατάστημα της Κηφισιάς, των Λαρισαίων βιβλιόφιλων όταν κατέβασε ρολά το κατάστημα της οδού Παπαναστασίου κ.ο.κ.

Το ντόμινο είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων εξελίξεων καθώς η αλυσίδα φέρεται να είχε σταθεροποιηθεί μετά την κορύφωση της κρίσης στον κλάδο του βιβλίου την περίοδο 2012 - 2013, με ένα δίκτυο 14-15 καταστημάτων και με περιορισμένα λειτουργικά έξοδα, έχοντας περικόψει μεταξύ άλλων θέσεις εργασίας και μισθολογικά κόστη προκειμένου να καταστεί βιώσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία του Γιώργου Παπασωτηρίου, που άρχισε τη δραστηριότητά της το 1981 από ένα κατάστημα 25 τ.μ. στην οδό Στουρνάρη, 30 χρόνια μετά είχε ήδη φτάσει να ελέγχει ένα δίκτυο άνω των 25 καταστημάτων, με εξειδίκευση στο τεχνικό και επιστημονικό βιβλίο αλλά και με ένα ευρύ portfolio προϊόντων από είδη βιβλιοπωλείου μέχρι δώρα και υπηρεσίες.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο αθέμιτος πόλεμος τιμών στην αγορά του βιβλίου που πυροδότησε η κατάργηση της ενιαίας τιμής, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών και τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους, φαίνεται ότι άνοιξε έναν νέο κύκλο κρίσης για την Παπασωτηρίου, η οποία στο μεταξύ είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει τις πωλήσεις της πάνω από τα 9,5 εκατ. ευρώ το 2013 και το 2014, ενώ είχε περάσει και σε κερδοφορία.

Ωστόσο, οι συνθήκες στην αγορά του βιβλίου άλλαξαν άρδην μετά την κατάργηση της ενιαίας τιμής (και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ήδη από το β’ εξάμηνο του 2014 είχαν γίνει ορατές οι επιπτώσεις καθώς η πτώση τζίρου στον κλάδο ξεπερνούσε το 15% και της κερδοφορίας ξεπέρασε το 50%). Η Παπασωτηρίου τους τελευταίους μήνες φέρεται να περιήλθε σε δυσμενή οικονομική θέση.

Ας σημειωθεί ότι έφθασε να ελέγχει μέχρι πρόσφατα δίκτυο 4 εταιρικών και 4-5 franchise καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και το Presspoint στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, που κατέγραφε και τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ