Οι εταιρείες που γυρίζουν την πλάτη στο ΧΑ και επιλέγουν τα διεθνή χρηματιστήρια

Οι εταιρείες που  γυρίζουν την πλάτη στο ΧΑ και επιλέγουν τα διεθνή χρηματιστήρια
Η οικονομική ασφυξία, η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι μερικοί από τους λόγους που οι ελληνικές επιχειρήσεις, παρά τα αρχικά τους σχέδια για είσοδο τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχουν αλλάξει άρδην τα πλάνα τους και βάζουν πλώρη πλέον για άλλες πολιτείες.


Μία, από αυτές είναι η εταιρία Μέγα Γύρος των κ. Νίκου Λούστα και Γιώργου Νίκα, η οποία ετοιμάζει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο AIM του Λονδίνου. Αν και αρχικώς είχε αποφασιστεί η εισαγωγή στο ΧΑ, εντούτοις η απόφαση άλλαξε με δεδομένη τα μειωμένη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Η ελληνικών συμφερόντων παραγωγική εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2007 και σήμερα διαθέτει εργοστάσια σε ΗΠΑ και Ελλάδα σκοπεύει να αντλήσει από το Λονδίνο περί τα 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, αλλά και στη γεωγραφική εξαγωγική της επέκταση.
Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και ο Όμιλος της Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, όπου στις αρχές Απριλίου οι μετοχές της Edita, θυγατρική στην Αίγυπτο, ξεκίνησε την διαπραγμάτευση της στο εκεί χρηματιστήριο
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της Edita ήταν, καθώς η αξία των προσφορών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της ιδιωτικής τοποθέτησης από θεσμικούς επενδυτές ανήλθε στο επίπεδο των 22,847 δισ. αιγυπτιακών λιρών (περίπου 2,78 δισ. ευρώ), υπερκαλύπτοντας κατά 13,4 φορές την αξία των προσφερόμενων μετοχών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μητρική Chipita, η οποία πρόσφατα μετέφερε την έδρα της από την Κύπρο, στην Ελλάδα, αναβάλλει προς το παρόν τα σχέδια της για είσοδο στο ελληνικό χρηματιστήριο, απόφαση η οποία θα επανεξεταστεί όταν οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας το επιτρέψουν.
Τέλος την είσοδο της στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ του Λονδίνου ακούγεται ότι εξετάζει και η πατρινή βιομηχανία αναψυκτικών Λουξ, η οποία αναζητά κεφάλαια για την επένδυση νέας μονάδας παραγωγής στο Αίγιο, η οποία παραμένει στα συρτάρια την τελευταία 5ετία.
Η εν λόγω επένδυση συνολικού ύψους 33 εκατ ευρώ, έχει λάβει το πράσινο φως από το Μάιο του 2010, ενώ αρκετά χρόνια μετά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, λόγω του ότι οι στρόφιγγες του τραπεζικού συστήματος παραμένουν κλειστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ