"Χρυσοτόκος όρνιθα" ο Πειραιάς - Τα κέρδη της Cosco

"Χρυσοτόκος όρνιθα" ο Πειραιάς - Τα κέρδη της Cosco
Στα 29 εκατ δολ, ανήλθαν τα κέρδη που έβγαλε η Cosco Pacific το 2014 από τον Πειραιά. Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία ΣΕΠ (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική της Cosco Pacific, παρουσίασε κέρδη 28,98 εκατ. δολαρίων, έναντι 23,05 εκατ. το 2013, σημειώνοντας αύξηση 25,7%.


Όσον αφορά το τζίρο η ΣΕΠ σημείωσε έσοδα 178,46 εκατ. δολ., έναντι 155,42 εκατ. το 2013, ήτοι αύξηση 14,8%.Σε επίπεδο Ομίλου, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 8,9% και ανήλθε στα 870 εκατ δολ από 798 εκατ δολ το 2013.
Τα μικτά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 1,8% και διαμορφώθηκαν σε 323 εκατ δολ, έναντι 318 εκατ δολ το 2013. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες με απόφαση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε τέλος στα ειδικά προνόμια που είχαν δώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη μητρική εταιρεία Cosco Pacific Limited για τη διαχείριση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά.

Η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να ανακτήσει αυτές τις ενισχύσεις, χαρακτηρίζοντάς τες ασυμβίβαστες προς το κοινοτικό δίκαιο.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του φορέα εκμετάλλευσης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και στη μητρική εταιρεία Cosco Pacific Limited παρείχαν στους δικαιούχους αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους, κατά παράβαση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

ΟΜΥΛΕ: Απομυθοποιείται η δήθεν μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά

Σκληρή ανακοίνωση σχετικά με την παρουσία της Cosco στον Πειραιά εξέδωσε η ΟΜΥΛΕ, με τίτλο «Απομυθοποιείται η δήθεν μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά», έπειτα από τη γνωστοποίηση ότι η ΕΕ ζητά την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που χορήγησε το ελληνικό κράτος στην κινεζική εταιρεία.
Όπως αναφέρει η ΟΜΥΛΕ, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση της την 23/3/2015, αποφαίνεται μετά από πολύχρονη έρευνα και ανταλλαγή στοιχείων, ότι τα φορολογικά πλεονεκτήματα που χορηγήθηκαν (με τον Ν 3755/09 – Νόμος παραχώρησης προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ) στην ΣΕΠ και στην μητρική COSCO Pacific Limited έγιναν κατά παράβαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε.
Επίσης, γίνεται λόγος ευθέως, για παράνομες φορολογικές απαλλαγές και προτιμησιακή λογιστική πρακτική. Κατόπιν αυτού, αποφαίνεται ότι οι εταιρίες ΣΕΠ – COSCO, οφείλουν να εξοφλήσουν το Ελληνικό Κράτος από τα πλεονεκτήματα που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια και επίσης να σταματήσουν να παρέχονται αυτά τα πλεονεκτήματα.
Όσο και αν επιχειρείται να υποβιβαστεί η σημασία της απόφασης αυτής της Ε.Ε, είτε από την ανακοίνωση της Διοίκησης του Ο.Λ.Π, είτε από την σιωπή της Κυβέρνησης, είτε από την αφωνία των φανατικών υποστηρικτών της COSCO, πρόκειται για απόφαση που δημιουργεί μέγα πολιτικό και επιχειρησιακό ζήτημα για το θέμα της αρχικής παραχώρησης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ και τους μετέπειτα φιλικούς διακανονισμούς καθώς και συνολικά για το θέμα ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ