PMI: Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας σταμάτησε... τον Ιούλιο

PMI: Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας σταμάτησε... τον Ιούλιο
Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας σταμάτησε τον Ιούλιο, καθώς τα επίπεδα παραγωγής περιορίστηκαν ως αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών.

Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών σημείωσαν μέτρια αύξηση κατά τη διάρκεια του μήνα. Οι κατασκευαστές επανήλθαν στη φάση των περικοπών, περιορίζοντας τόσο τα επίπεδα απασχόλησης όσο και τις ποσότητες αγορών προμηθειών. Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις επί του κόστους ήταν υποτονικές, οδηγώντας σε περαιτέρω μειώσεις των τιμών εκροών.

Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers΄ Index - PMI έκλεισε χαμηλότερα από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας περαιτέρω επιδείνωση των συνολικών επιχειρησιακών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα. Επιπλέον, ο κύριος δείκτης υποχώρησε από τις 49.4 μονάδες του Ιουνίου, στις 48,7 μονάδες, τη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2013.

Οι δύο παράγοντες που συνέτειναν στην υποχώρηση του κύριου δείκτη τον Ιούλιο, ήταν η εκ νέου συρρίκνωση των επιπέδων παραγωγής και η επιταχυνόμενη μείωση των νέων παραγγελιών.

Η παραγωγή μειώθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια του μήνα, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μέτρια αύξηση του Ιουνίου και δίνοντας τέλος στη συνεχόμενη αύξηση που καταγραφόταν από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω (μολονότι βραδύτερη) αύξηση των επιπέδων παραγωγής, παρότι η αύξηση εξουδετερώθηκε από την εξασθένηση της παραγωγής σε άλλους επί μέρους τομείς, ιδιαίτερα στην κατηγορία των κατασκευαστών επενδυτικών αγαθών.

Τα επίπεδα των νέων παραγγελιών υποχώρησαν και πάλι τον Ιούλιο, με ταχύτερο μάλιστα ρυθμό σε σύγκριση με την υποχώρηση που καταγράφηκε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου. Μέλη του πάνελ επισήμαναν την ασθενέστερη ζήτηση ως αιτία της μείωσης. Αντιθέτως, τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα. Επιπλέον, ο βαθμός με τον οποίο αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ήταν ο σημαντικότερος σε διάστημα περίπου τριών ετών, μολονότι ήταν μέτριος σε γενικές γραμμές.

Η έλλειψη εισερχόμενων νέων εργασιών έδωσε την ευκαιρία στους κατασκευαστές να μειώσουν περαιτέρω τις αδιεκπεραίωτες εργασίες τους κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Παρότι ήταν ο βραδύτερος από τον Απρίλιο, ο ρυθμός μείωσης των ανεκτέλεστων εργασιών ήταν, σε γενικές γραμμές, σταθερός.

Οι κατασκευαστές μείωσαν τις θέσεις εργασίας σε επίπεδα σε αναλογία με τη χαμηλή ζήτηση. Ωστόσο, ο κύκλος περιορισμού θέσεων εργασίας του Ιουλίου, για δεύτερο συνεχή μήνα, ήταν λιγότερο έντονος σε σχέση με τον αντίστοιχο του Ιουνίου. Τα επίπεδα αγορών περιορίστηκαν επίσης, σηματοδοτώντας την πρώτη υποχώρηση σε διάστημα 3 μηνών.

Τα αποθέματα προμηθειών υποχώρησαν με μέτριο ρυθμό τον Ιούλιο, τον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2009. Τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν επίσης με βραδύτερο ρυθμό, ο οποίος ωστόσο ήταν σε γενικές γραμμές σταθερός.

Ελάχιστη μεταβολή καταγράφηκε στις συνθήκες των προμηθευτών, τον Ιούλιο. Ο μέσος χρόνος παράδοσης προμηθειών αυξήθηκε ελαφρά, ενώ οι τιμές εισροών ήταν οριακά υψηλότερες από τον προηγούμενο μήνα. Μέλη του πάνελ ανέφεραν τις τιμές των μετάλλων, ως έναν από τους λίγους τομείς όπου υπήρχαν πιέσεις κόστους.

Τα στοιχεία του Ιουλίου υπέδειξαν περαιτέρω περιορισμό των τιμών χρέωσης των ετοίμων προϊόντων που επέβαλαν οι Έλληνες κατασκευαστές. Ο ρυθμός μείωσης ήταν σημαντικός, έχοντας επιταχυνθεί στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε:

«Ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα ξεκίνησε το δεύτερο μισό του έτους "με την όπισθεν". Οι συνεχιζόμενες μειώσεις των εισερχόμενων παραγγελιών έδωσαν τέλος στην εξαιρετικά σύντομη περίοδο επιστροφής του τομέα στην ανάπτυξη, ενώ η συνεπακόλουθη υποχώρηση της παραγωγής παρέσυρε τον δείκτη PMI σε χαμηλό εννέα μηνών τον Ιούλιο.

Η τρίτη συνεχής αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανόδου της ανάπτυξης. Αναμφίβολα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο οι πιέσεις επί του κόστους να παραμείνουν χαμηλές, δεδομένου ότι οποιαδήποτε αισθητή αύξηση στις τιμές εκροών απλώς θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων κατασκευαστών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ