Ποιος «κάρφωσε την Golgate-Palmolive στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

 Ποιος «κάρφωσε την Golgate-Palmolive στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Έστω και με καθυστέρηση αρκετών ετών η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε έρευνα για την ύπαρξη ή μη αθέμιτων πρακτικών από την Colgate-Palmolive.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μέσω προφορικών διαβημάτων που είχαν γίνει από μεγάλη αλυσίδα super market προς της Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για επιβολή ρήτρας απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών από την Colgate-Palmolive. Η ρήτρα αυτή σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες αφορούσε τόσο στα απορρυπαντικά όσο και στα καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης. Τη ρήτρα αυτή δεν την είχε αποδεχτεί η συγκεκριμένη αλυσίδα λιανικής πώλησης με συνέπεια να μην μπορεί να απολαμβάνει ειδικές εκπτώσεις που γίνονταν στις άλλες αλυσίδες αλλά και να αντιμετωπίζει προβλήματα στη τροφοδοσία της με προϊόντα της Colgate-Palmolive που δεν μπορούσε να εξασφαλίσει μέσω των παράλληλων εισαγωγών που επιχείρησε να κάνει.
Την περίοδο των καταγγελιών είχε πραγματοποιηθεί έρευνα από το Υπουργείο Ανάπτυξης από την οποία προέκυπταν σημαντικές ανοδικές αποκλίσεις στις τιμές διάθεσης των προϊόντων της Colgate-Palmolive στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Για τις αποκλίσεις αυτές είχε ενημερωθεί από τότε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Οι αποκλίσεις αφορούσαν κυρίως απορρυπαντικά και λιγότερο καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης (σαπούνια, αφρόλουτρα κλπ). Η εταιρία από την πλευρά της φέρεται να μην δέχεται ότι υπάρχουν ανοδικές αποκλίσεις στην Ελλάδα ισχυριζόμενη ότι τα προϊόντα πωλούνται στις ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές μέσω των προσφορών που γίνονται με την πιο συνήθη του 1+1 προϊόν δώρο.
Ουσιαστικά όμως εφ όσον αποδειχτεί ότι υπάρχουν ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών τόθεται μείζον ζήτημα ανταγωνισμού. Και αυτό διότι ουσιαστικά σε αυτή την περίπτωση η Colgate-Palmolive θα είναι υπόλογη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά αλλά και στρέβλωση του ανταγωνισμού. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μαζί με την πολυεθνική ελέγχονται οι αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Μάκρο, Κυψέλη ΑΕ και Πέντε ΑΕ για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες από ανταγωνιστή τους ότι έχουν δεχτεί την ρήτρα για απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών.
Επισημαίνεται ότι τυχόν στοιχειοθέτηση των αδικημάτων για τα οποία γίνεται η έρευνα από την Επιτροπή ανταγωνισμού συνεπάγεται την επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων Ευρώ όπως συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό είναι αν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί έχουν πληρωθεί και σε ποιο βαθμό κατέπεσαν ή όχι στα δικαστήρια.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
[email protected]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ