Ανοίγουν οι «δουλειές» με τις ανακαινίσεις ακινήτων: άτοκα δάνεια, εκπτώσεις φόρου και επιδοτήσεις

Μια διετία γεμάτη από κίνητρα για όσους θέλουν να ανακαινίσουν και να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους -Υπολογίστε τα οφέλη που έρχονται

Ανοίγουν οι «δουλειές» με τις ανακαινίσεις ακινήτων: άτοκα δάνεια, εκπτώσεις φόρου και επιδοτήσεις

Προϋποθέσεις σημαντικής ανάκαμψης στην πληγωμένη κτηματαγορά δημιουργούν τα προωθούμενα μέτρα. Ήδη, ο χρόνος μέχρι την 12η Ιουλίου οπότε θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον, μετράει αντίστροφα ενώ στο τραπέζι έχει πέσει πλέον και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για έκπτωση φόρου –και μάλιστα της τάξεως του 40-50%- για τις εργασίες αναβάθμισης και αξιοποίησης των κτιρίων.

Σε οικονομικό επίπεδο, αυτά σημαίνουν:

  1. Χορήγηση άτοκων δανείων από την πλευρά των τραπεζών και μάλιστα για όλους καθώς δεν υπάρχει πλέον ανώτατο πλαφόν με βάση το εισόδημα
  2. Επιδότηση των εργασιών μέσω του εξοικονομώ κατ’ οίκον η οποία μπορεί να φτάσει και στο 70%
  3. Έκπτωση φόρου η οποία μπορεί να φτάσει και στο 20-25% επί της αξίας του τιμολογίου.

Με αυτές τις τρεις κινήσεις ουσιαστικά θα υπάρχει ένα ζωντανό κίνητρο για επισκευές ακινήτων τουλάχιστον για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Μέσω του προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον θα καλυφθούν περισσότερα από 25.000 νοικοκυριά. Οι αιτήσεις θα γίνουν από τις 12 Ιουλίου και οι εργασίες θα εκτελεστούν μέσα στους επόμενους 10-12 μήνες.

Το fpress.gr έχει ήδη ετοιμάσει το οικονομικό εργαλείο που σας επιτρέπει να βρείτε αν δικαιούστε επιδότηση αλλά και το ύψος αυτής. Με το ίδιο εργαλείο μπορείτε να υπολογίσετε και τη μηνιαία δόση που θα πληρώνετε αν πάρετε το άτοκο δάνειο.

Από εκεί και πέρα, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία, η έκπτωση φόρου αναμένεται ότι θα αφορά στις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020. Άρα, η έκπτωση φόρου θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό του 2021.

Πώς θα λειτουργεί αυτή η έκπτωση; Ο ενδιαφέρομενος θα κάνει μια δαπάνη αναβάθμισης του ακινήτου του, θα λαμβάνει το απαραίτητο παραστατικό και θα πληρώνει ηλεκτρονικά. Το 40% ή το 50% της δαπάνης, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Έτσι, για κάθε 1000 ευρώ δαπάνης θα αφαιρούνται 400 ή 500 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το τελικό όφελος θα προκύπτει από το άθροισμα των εισοδημάτων του καθενός και από το κλιμάκιο στο οποίο θα κατατάσσεται. Δηλαδή:

  1. Αν κάποιος κατατάσσεται στο κλιμάκιο με τον συντελεστή 29% θα έχει έκπτωση 145 ευρώ
  2. Αν κατατάσσεται στο κλιμάκιο με τον συντελεστή 39% θα έχει έκπτωση 195 ευρώ ενώ
  3. Αν κατατάσσεται στο κλιμάκιο με τον συντελεστή 45% θα έχει έκπτωση 225 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ