Μίλερ:«Σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό από τον αγωγό φυσικού αερίου»

Μίλερ:«Σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό από τον αγωγό φυσικού αερίου»
Σημαντικά θα είναι τα οφέλη για τον ελληνικό λαό από τον αγωγό που αναμένεται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.Το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία μέσω Ελλάδας μπορεί να υλοποιήσει μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Γκαζπρόμ Αλεξέι Μίλερ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ είπε ότι έγιναν διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.Η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε, υποστηρίζει το σχέδιο κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αέριου από τα σύνορα με την Τουρκία.

Όπως επισήμανε, το σχέδιο αυτό μπορεί να το υλοποιήσει μια ρωσοευρωπαϊκή κοινοπραξία. Υπάρχουν, συνέχισε, ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αυτό το σχέδιο. Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Μίλερ και πρόσθεσε: Η Γκαζπρόμ εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό αυτό που θα διέρχεται μέσα από το ελληνικό έδαφος θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

Χωρίς αμφιβολία, είπε ο κ. Μίλερ, αυτός ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων προγραμμάτων στη χώρα. Στη σημασία που έχει η συνεργασία με τη Ρωσία, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα εστίασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης .

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση η ευκαιρία για εποικοδομητικές συζητήσεις με τον επικεφαλής της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας ενέργειας στον κόσμο. Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ουσιαστικότερη ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων και ειδικά στον ενεργειακό τομέα και τόνισε τη στρατηγική σημασία αυτής της συνεργασίας.

Σχετικά με το θέμα του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί προς την κεντρική Ευρώπη, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «το θέμα είναι στην ατζέντα και ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε συμφωνία». Κάτι, που, όπως είπε, θα έχει σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό αλλά και σε ο.τι αφορά την αναβάθμιση της στρατηγικής θέσης και σημασίας της χώρας.

Διευκρίνισε δε, ότι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι το έργο κατασκευής του αγωγού να πραγματοποιηθεί με τρόπο απολύτως συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία αποτελεί εναλλακτική επιλογή για την Ελλάδα, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική, οικονομική και ενεργειακή πολιτική.

Αξιολόγηση