Πόσα δαπανά η Ελλάδα για πυροπροστασία – Η σύγκριση με την Ευρώπη

Πόσα δαπανά η Ελλάδα για πυροπροστασία – Η σύγκριση με την Ευρώπη

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Συνολικά 34,1 δισ. ευρώ διοχέτευσαν το 2021 οι χώρες της Ε.Ε. για πυροπροστασία, με το ποσό να αυξάνεται κατά 2,5% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το ποσό αυτό ανέρχεται κατά μέσον όρο στο 0,5% επί των συνολικών δαπανών των γενικών κυβερνήσεων στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Από το 2001, το ποσοστό των εξόδων για πυροπροστασία κατά μήκος της Ε.Ε. παραμένει σε σταθερά επίπεδα από 0,4 έως 0,5%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο για πυροπροστασία δόθηκε από τη Ρουμανία και τη Λιθουανία, με το ποσοστό επί των συνολικών δαπανών να ανέρχεται στο 0,7% το 2021.

Ακολουθεί η Ελλάδα, μαζί με τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Εσθονία και το Λουξεμβούργο, όπου αφιερώθηκε το 0,6% των δαπανών της γενικής κυβέρνησης σε πυροπροστασία. Στην Ελλάδα, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν στα 104,368 εκατ. ευρώ το 2021 και οι δαπάνες συγκεκριμένα για πυροπροστασία στα 632 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν η Γαλλία, η Κροατία, η Φινλανδία και η Νορβηγία, που διοχέτευσαν το 0,5% σε πυροπροστασία. Σημειώνεται πως η Κύπρος βρίσκεται σχετικά χαμηλά, αφιερώνοντας το 0,3% των συνολικών δαπανών προς αυτόν τον σκοπό.

Στον αντίποδα βρίσκονται η Δανία και η Ισλανδία με 0,1% και 0,2% αντίστοιχα.

Σε σχέση με το ΑΕΠ

Επί του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που αφιέρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό σε πυροπροστασία. Ειδικότερα, το 2021 διοχετεύθηκε 0,3% του ΑΕΠ σε πυροπροστασία, όπως αντίστοιχα σε Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Φινλανδία και Νορβηγία. (Σημειώνεται πως τα στοιχεία της Eurostat για Γερμανία και Γαλλία είναι προσωρινά).

Αντιθέτως, χαμηλότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για πυροπροστασία -και συγκεκριμένα το 0,1%- διοχετεύθηκε σε Κύπρο, Δανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Σλοβενία, Ισλανδία και Ελβετία.

Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat, τη δεκαετία μέχρι το 2021, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. αύξησαν συνολικά τις δαπάνες τους, αλλά και τις δαπάνες συγκεκριμένα για πυροπροστασία. Σε αυτό το διάστημα, η μεγαλύτερη αύξηση σε υπηρεσίες προστασίας εναντίον πυρκαγιών καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο με άλμα 387% επί των συνολικών δαπανών. Αντιθέτως, τη δεκαετία 2011-2021 τρεις χώρες μείωσαν τις δαπάνες πυροπροστασίας: η Κροατία (-14%), η Δανία (-17%) και η Κύπρος (-20%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ