Σταθερός στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη - Υποχώρησε στο 2,6% στην Ευρωζώνη

 Σταθερός στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη - Υποχώρησε στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία των τιμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Στο 3,2%, στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παρουσιάζει αισθητή αποκλιμάκωση από τα επίπεδα του 6,5% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2023. Σε μηνιαία βάση, εμφάνισε αύξηση 0,1%.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 2,6% από 2,8% που ήταν τον Ιανουάριο.

Οι τιμές των τροφίμων, των ποτών και του καπνού αυξήθηκαν κατά 4% τον Φεβρουάριο (έναντι 5,6% τον Ιανουάριο) και το κόστος των υπηρεσιών ήταν αυξημένο κατά 3,9% (έναντι 4% τον Ιανουάριο). Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα εμφάνισαν αύξηση 1,6% στις τιμές τους (έναντι 2% τον Ιανουάριο), ενώ το κόστος της ενέργειας μειώθηκε κατά 3,7% (έπειτα από μείωση 6,1% τον Ιανουάριο).

Κρίσιμα θεωρούνται τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης που δεν συνυπολογίζει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, υποχώρησε μόνο στο 3,1% από 3,3% τον Ιανουάριο, την ώρα που οι προβλέψεις μιλούσαν για πτώση στο 2,9%.

Σε χαμηλό 2,5 ετών η Γαλλία

Σε χαμηλό 2,5 ετών έπεσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε σε 3,1% έναντι 3,4% τον Ιανουάριο.

«Η καταπολέμηση του πληθωρισμού κερδίζεται», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter. «Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να είμαστε κοντά στον στόχο του 2%».

Η ευρεία υποχώρηση προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ έρχεται καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν και η οικονομία της Ευρώπης μένει στάσιμη, επισημαίνει το Bloomberg.

Αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη, ωστόσο, προειδοποιούν να μη χαλαρώσει η νομισματική πολιτική πολύ σύντομα, υπό τον φόβο μιας αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Έχουν το βλέμμα προσηλωμένο στους μισθούς και εκτιμούν ότι δεν θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα δεδομένα που χρειάζονται πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Χαμηλό 2ετίας για τη Γερμανία

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Ειδικότερα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 2,5% τον Φεβρουάριο του 2024. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή από τον Ιούνιο του 2021 (+2,4%). Ο εναρμονισμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,7%, έναντι 3,1% τον Ιανουάριο, φθάνοντας ακόμα πιο κοντά στον στόχο του 2% που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ρυθμός πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, που συχνά αναφέρεται ως δομικός πληθωρισμός εκτιμάται στο 3,4%.

Οι τιμές για τις υπηρεσίες συνέχισαν επίσης να αυξάνονται κατά 3,4%.

Πτώση και στην Ισπανία

Σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 2,8%, από 3,4% που ήταν τον Ιανουάριο.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε το ίδιο διάστημα στο 3,4%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE).

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σε δωδεκάμηνη βάση υποχώρησε στο 2,9% τον Φεβρουάριο, σημαντικά χαμηλότερα από το 3,5% του Ιανουαρίου, ευθυγραμμιζόμενος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ