Δείτε τις αμοιβές των εργαζομένων σε εισπρακτική εταιρία

Δείτε τις αμοιβές των εργαζομένων σε εισπρακτική εταιρία
Απειλές για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ύβρεις, εκβιασμοί είναι μερικές από τις καταγγελίες που έχουν γίνει από δεκάδες δανειολήπτες κατά των εισπρακτικών εταιριών.

Οι περισσότεροι άλλωστε από εμάς, σε περίπτωση που έχουμε δάνειο σε τράπεζα, είτε καταναλωτικό, είτε στεγαστικό, είτε κάρτα έχουμε δεχτεί αρκετά τηλέφωνα κάθε μέρα –όλη μέρα (ανεξαρτήτως ώρας) προκειμένου να μας ενημερώσουν αρχικά για την καθυστερημένη δόση –δόσεις που έχουμε και πότε σκοπεύουμε να τις εξοφλήσουμε.

Και αλοίμονο αν πούμε ότι αυτή την στιγμή δεν έχουμε χρήματα, τότε αρχίζουν οι εμβιασμοί και ο ψυχολογικός πόλεμος, που φυσικά περιλαμβάνει οπωσδήποτε και απειλές για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων .
Σήμερα, ο τζίρος που κάνουν οι εισπρακτικές εταιρείες στην Ελλάδα είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με τις τάσεις των καθαρών κερδών τους να είναι σταθερά ανοδικές. Το 2003 ο τζίρος των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών μετά βίας ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά είχε ανέλθει στα 60 εκατ., ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση του τζίρου κατά 10%.

Το 2012 έφτασαν στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή 687 καταγγελίες, ενώ σημαντική αύξηση παρουσίασε ο αριθμός πέρυσι.
Οι περισσότερες εκ των καταγγελιών αφορούσαν τηλεφωνικές οχλήσεις σε ακατάλληλες ώρες στο σπίτι ή το γραφείο, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απειλές, ακόμα και εκβιασμούς. Μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει προβεί στην επιβολή προστίμων ύψους 390.000 ευρώ σε έξι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, σε έναν δανειστή και μια εταιρεία μη εγγεγραμμένη στο Μητρώο των Εταιρειών Ενημέρωσης. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικαιώματά τους, έχει αναρτήσει στο επίσημο site της μια σχετική λίστα με συχνές ερωτήσεις. Συνοπτικά, αναφέρουμε ότι απαγορεύεται οι εταιρείες ενημέρωσης να καλούν καθημερινά τον οφειλέτη, να ενοχλούν συγγενικά πρόσωπα, να καλούν στον χώρο εργασίας του, αν και εφόσον δεν είναι αυτός ο μοναδικός αριθμός επικοινωνίας που έχει δηλωθεί, να καλούν σε άλλο τηλεφωνικό αριθμό από αυτόν που έχει δηλώσει ο οφειλέτης και, φυσικά, να καλούν οφειλέτες που έχουν προβεί σε δικαστικές ενέργειες.
Και ενώ οι εισπρακτικές εταιρίες, κάνουν χρυσές δουλειές, αφού πλέον οι περισσότεροι από εμάς χρωστάμε στις τράπεζες, δεν γνωρίζαμε με πόσα χρήματα αμείβουν τους εργαζόμενους τους.
Η πρόσφατη επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε η Ανώνυμη Εταιρία ενημέρωσης οφειλετών Mellon, με ισχύ από 1 Απριλίου 2014, δείχνει ότι οι αμοιβές των εργαζομένων μάλλον μικρές (;) θεωρούνται… για το έργο που κάνουν.

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες ΕΔΩ