ΗΠΑ: Τέλος της απεργίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες – Υποχώρησε και η GM

ΗΠΑ: Τέλος της απεργίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες – Υποχώρησε και η GM

Την αρχή έκανε η Ford, η οποία υποχώρησε πρώτη την περασμένη εβδομάδα

Η General Motors Co. είναι η τελευταία αυτοκινητοβιομηχανία από τις «μεγάλες του Ντιτρόιτ» που καταλήγουν σε συμφωνία με το συνδικάτο των Εργαζομένων στην Αυτοκινητοβιομηχανία (UAW), δίνοντας τέλος σε μια απεργία έξι εβδομάδων που είχε αναστατώσει την αμερικανική παραγωγή αυτοκινήτων και είχε κοστίσει στον κλάδο δισεκατομμύρια δολάρια.

Την αρχή έκανε η Ford, η οποία υποχώρησε πρώτη την περασμένη εβδομάδα ασκώντας πίεση στις GM και Stellantis εν μέσω μιας απεργίας που ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε η «συνθηκολόγηση» της Stellantis, αφού συμφώνησε σε παραχωρήσεις όσον αφορά την ασφάλεια των θέσεων εργασίας.

Οι όροι της προσωρινής συμφωνίας της GM είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιοι με τις συμφωνίες που υπέγραψαν νωρίτερα η Ford Motor Co. και η Stellantis NV. Προβλέπουν αύξηση 25% του ωρομισθίου συν επιδόματα κόστους ζωής κατά τη διάρκεια της σύμβασης διάρκειας άνω των τεσσάρων ετών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Ενώ οι οικονομικοί όροι είναι παρόμοιοι με εκείνους που επιτεύχθηκαν από τους ανταγωνιστές της GM, δεν είναι σαφές εάν υπήρχαν διαφορές στους όρους, συμπεριλαμβανομένων των παροχών προς τους συνταξιούχους, οι οποίες αποτέλεσαν σημείο εμπλοκής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ