Μπόνους για όσους αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in Europe»

  Μπόνους για όσους αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in Europe»

Τι προτείνει το γαλλικό Plateforme de la filière automobile (PFA) για την στήριξη της βιομηχανίας

 


Το γαλλικό λόμπι αυτοκινήτων Plateforme de la filière automobile (PFA) πρότεινε την Τετάρτη να δεσμευτεί κρατικό μπόνους για τους καταναλωτές που αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι «κατασκευασμένα στην Ευρώπη».

Η πρόταση έρχεται καθώς η Ευρώπη εξετάζει τρόπους αντιμετώπισης του κινεζικού προστατευτισμού και των αμερικανικών επιδοτήσεων που προσφέρονται από τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ.

Το μπόνους θα μπορούσε να είναι μέρος μιας συμφωνίας για τον κλάδο που πρόκειται να διαπραγματευτεί η αυτοκινητοβιομηχανία και το γαλλικό κράτος για την περίοδο 2023-2027.


«Η πιθανότητα ενός μπόνους που προορίζεται για οχήματα που κατασκευάζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, παρόμοιο με τον νόμο IRA (Inflation Reduction Act) για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζουμε», δήλωσε στο Reuters ο Marc Mortureux, επικεφαλής της PFA στο περιθώριο μιας διάσκεψης για μια πιθανή «Αγορά ευρωπαϊκή πράξη».

«Στόχος είναι να δοθεί χρόνος στην ευρωπαϊκή βιομηχανία να εδραιωθεί», πρόσθεσε.

Στη Γαλλία, το μπόνους για τους καταναλωτές που αγοράζουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να ανέλθει συνολικά σε 5.000 ευρώ , ανεξάρτητα από το πού κατασκευάζεται το όχημα. Νωρίτερα φέτος, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla Inc έγιναν επιλέξιμα για το μπόνους.


Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2035 με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχει εγείρει φόβους στους ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων ότι μπορεί να μην είναι έτοιμοι να παράγουν αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να καλύψουν τη ζήτηση. Αυτό με τη σειρά του θα ωφελούσε τα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ιδίως από την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ