Πόσα θα πληρώσετε για να πάρετε πίσω τις πινακίδες

Πόσα θα πληρώσετε για να πάρετε πίσω τις πινακίδες
Στην «φάκα» του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί να πιάσει τουλάχιστον το 25% των περίπου 1 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων εισπράττοντας 15 εκατ. ευρώ οι οποίοι τα έχουν σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας (κατατεθειμένες πινακίδες) καθώς με τη σχετική διάταξη που κατατέθηκε το βράδι της Πέμπτης στη Βουλή αναφέρεται πως μπορούν να προβούν σε άρση της ακινησίας αλλά προκαταβάλλοντας το αναλογικό κόστος των Τελών Κυκλοφορίας για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.   

Του Γιώργου Κ. Ανδρή

Ειδικότερα αν κάποιος επιθυμεί να προβεί σε άρση της ακινησίας τον Αύγουστο είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τα 5/12 ή τα 6/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας εφάπαξ (ανάλογα με την ερμηνεία που θα δώσουν) και συνεπώς αν ο κάτοχός του κινήσει το όχημά του μόνο τον Αύγουστο και ξανακαταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τον Σεπτέμβριο χάνει τα υπόλοιπα 4/12 που έχει προκαταβάλει. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα δίλιτρο όχημα σε ακινησία και αποφασίσει να το κινήσει τον Αύγουστο τότε θα πρέπει να προκαταβάλει 275 ή 330 ευρώ ευρώ ποσό που αποτελεί τα 5/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

Αν τώρα καταθέσει και πάλι τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να εισπράξει πίσω τα υπόλοιπα 220 ή 275 ευρώ που αναλογούν στους υπόλοιπους 4 μήνες μέχρι τοπ τέλος του έτους! Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και τα Τεκμήρια τα οποία υπολογίζονται με βάση τους μήνες που πραγματικά βρίσκεται σε κυκλοφορία ένα όχημα. Δηλαδή ο κάτοχος που θα προβεί σε άρση ακινησία του δίλιτρου ΙΧ του για έναν μόλις μήνα θα καταβάλλει μόλις 36,6 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης ενώ το τεκμήριο που πρέπει να καλύψει ανέρχεται σε μόλις 733,3 ευρώ...

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΡΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Κατατέθηκε, αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε!

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας που αφορά την καταβολή μειωμένων Τελών Κυκλοφορίας σε όσα ΙΧ βρίσκονται σε καθεστώς φορολογικής ακινησίας καθώς αφού είχε κατατεθεί στη συνέχεια αποσύρθηκε και κατόπιν επανακατατέθηκε! Ειδικότερα η τροπολογία που «αποσύρθηκε» και επανακατατέθηκε από το νομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 4 ορίζεται ότι, όταν γίνει άρση ακινησίας ενός οχήματος εντός του 2014 και μόνον, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα καταβάλλει τα υπολειπόμενα Τέλη Κυκλοφορίας από το μήνα της άρσης και μέχρι τέλος του έτους. Σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι σε ακινησία και αδυνατούσαν να καταβάλλουν τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας για το έτος 2014, να προβούν σε άρση αυτής καταβάλλοντας όχι ολόκληρο το ποσό των Τελών Κυκλοφορίας για το έτος 2014, αλλά τα αναλογούντα Τέλη Κυκλοφορίας από την άρση και μέχρι τέλος του έτους αυτού και μόνο.». Επίσης στην τελευταία σελίδα της τροπολογίας αναφέρεται πως: «Το οικονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη ρύθμιση για την αναλογική, κατά μήνα, καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας έτους 2014 δεν μπορεί να προσδιοριστεί, καθόσον εξαρτάται από την συμπεριφορά των ιδιοκτητών ακινητοποιημένων ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Ομως εκτιμάται ότι η ρύθμιση θα αποτελέσει κίνητρο για την άρση ακινησίας του 25% των ακινητοποιημένων οχημάτων, γεγονός που θα οδηγήσει σε εφάπαξ αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού της τάξεων των 15 εκατ. ευρώ περίπου.».

Εν αναμονή της ερμηνευτικής

Διφορούμενες έννοιες περιλαμβάνει η διάταξη καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας για τα ΙΧ που βρίσκονται σε ακινησία καθώς αναγράφεται πως: «Τα Τέλη Κυκλοφορίας του έτους αυτού καταβάλλονται αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανομένου του μήνα της άρσης ακινησίας και πριν την άρση ακινησίας.». Σύμφωνα με την πρώτη ερμηνεία ο κάτοχος θα καταβάλλει ολόκληρο το μήνα που γίνεται η ακινησία ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη ερμηνεία θα καταβάλλει και τον προηγούμενο μήνα... Αν η ερμηνευτική επιβεβαιώνει τη δεύτερη ερμηνεία τότε οι κάτοχοι ΙΧ θα επιβαρυνθούν αναλογικά με έναν επιπλέον μήνα μέχρι το τέλος του έτους. Δηλαδή αν προβούν σε ακινησία τον Αύγουστο δεν θα καταβάλουν τα 5/12 των Τελών αλλά τα 6/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας. Κάτι σαν ποινή που επιβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ