Ο ΕΦΚΑ μου ζητάει «αναδρομικά» - Τι να κάνω;

Οδηγός επιβίωσης για όσους καλούνται να πληρώσουν έξτρα εισφορές για το 2017

Ο ΕΦΚΑ μου ζητάει «αναδρομικά» - Τι να κάνω;

Όποιος είχε αύξηση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015 και όποιος ασκεί συγκεκριμένο επάγγελμα το οποίο υπόκειται και σε εισφορές για επικούρηση ή εφάπαξ, θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπος με τα αναδρομικά του ΕΦΚΑ. Αυτή τη φορά μάλιστα, θα πρέπει να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές στην ώρα τους καθώς αν δεν πληρώνει θα απειλείται και με προσαυξήσεις και με λήψη αναγκαστικών μέτρων. Το δυστύχημα μάλιστα είναι ότι τα αναδρομικά δεν τελειώνουν φέτος. Κάθε χρόνο θα έχουμε την ίδια ιστορία. Τι πρέπει επομένως να κάνει κάποιος αν πέσει στην «παγίδα» των έξτρα εισφορών;

Οι γύροι των αναδρομικών θα είναι δύο:

1. Ο πρώτος γύρος θα «παιχτεί» τον Μάρτιο. Θα αφορά το σύνολο των επαγγελματιών οι οποίοι στη φορολογική δήλωση του 2017 εμφάνισαν υψηλότερο εισόδημα συγκριτικά με το 2016. Όπως προκύπτει και από την εγκύκλιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, τα αναδρομικά που θα προκύψουν θα πρέπει να καταβληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα βεβαιωθεί με τις εισφορές του Απριλίου και θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Μαίου, η δεύτερη μέχρι τέλος Ιουνίου κ.ο.κ. Ουσιαστικά, από αυτό τον γύρο των αναδρομικών, ο επαγγελματίας θα ξεμπερδέψει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Εννοείται ότι εκτός από τα αναδρομικά, θα πρέπει να πληρώνονται και οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

2. Ο δεύτερος γύρος αναδρομικών θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο. Η ΗΔΙΚΑ θα βεβαιώσει τις ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση και το εφάπαξ οι οποίες θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από την 1/1/2017. Προς το παρόν, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ανακοινώσει σε πόσες δόσεις θα πληρωθούν τα αναδρομικά, πιθανότατα όμως θα καλύπτουν όλη την περίοδο μέχρι το τέλος του 2017. Δεδομένου ότι για επικούρηση και εφάπαξ, οι εισφορές φτάνουν στο 11% του καθαρού εισοδήματος, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη.

Ποια είναι η διέξοδος από όλη αυτή την κατάσταση; Η μόνη... παρηγοριά στην όλη ιστορία είναι ότι με το που θα γίνει η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών, θα ανοίξει και πάλι και για τα ασφαλιστικά ταμεία η ρύθμιση των 12 δόσεων για τις υποχρεώσεις του 2017. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι για όσους ζητηθούν αναδρομικές εισφορές για την περυσινή χρονιά θα υπάρχει και η εναλλακτική αντί να πληρώσουν στις 5 δόσεις που δίνει το ΕΦΚΑ, να πληρώσουν στις 12 δόσεις της ρύθμισης με την προσαύξηση του 5,86%. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να περιμένουν οι οφειλές να γίνουν ληξιπρόθεσμες. Μπορούν κάλλιστα, να εντάξουν την οφειλή στη ρύθμιση, με το που θα βεβαιωθεί και να δώσουν τα αναδρομικά έως και τον Απρίλιο του 2019. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το που θα βεβαιωθούν τα αναδρομικά της επικούρησης αν και εκεί οι δόσεις θα είναι ούτως ή άλλως αρκετές και άτοκες.

Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, υπάρχει μια ακόμη λύση: να πληρώνουν τα αναδρομικά του 2017 τα οποία θα τοκίζονται και να αφήνουν απλήρωτες τις εισφορές του 2018 οι οποίες θα αντιμετωπίζονται και πάλι ως «προκαταβολή» κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλονται προσαυξήσεις. Φυσικά, αν χρειαστεί κάποιος να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα, είναι πολύ πιθανό ότι θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ