Αρχίζει το... πολύμηνο μαρτύριο των ασφαλιστικών εισφορών

Βασανιστήριο σε δόσεις από το υπουργείο Εργασίας – Όλο το χρονοδιάγραμμα

Αρχίζει το... πολύμηνο μαρτύριο των ασφαλιστικών εισφορών

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες... προσδεθείτε. Απογειωνόμαστε. Από την επόμενη εβδομάδα και μέχρι και τον Μάιο, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης θα αναρτά και ένα νέο ειδοποιητήριο για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών είτε αυτές αφορούν στην τρέχουσα οικονομική χρήση είτε αφορούν στα αναδρομικά της περυσινής χρονιάς.

Άλλη έκπληξη μας περιμένει την επόμενη εβδομάδα, άλλη μέσα στον Μάρτιο, μια 3η μέσα στον Απρίλιο και μια ακόμη τον Μάιο.

Με τα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν θα τραβιώμαστε μέχρι τις αρχές του 2019. Στο υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται να στενοχωριούνται να αλαλούμ καθώς του αρκεί ότι το 90% των επαγγελματιών θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν την ελάχιστη εισφορά ή και κάτι παραπάνω. Για τους υπόλοιπους... καλό κουράγιο επαγγελματίες.

Το πλάνο όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

1. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα σταλούν τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του Ιανουαρίου για περίπου ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες και επαγγελματίες. Οι εισφορές θα είναι υπολογισμένες με βάση τα κέρδη του 2016 στα οποία θα προστεθούν οι καταβεβλημένες εισφορές του 2016 ενώ επί του αθροίσματος θα επιβληθεί μειωτικός συντελεστής 15%.

2. Προς το τέλος Μαρτίου, θα γίνει η τελική εκκαθάριση των εισφορών του 2017. Ο υπολογισμός θα γίνει με βάση τα κέρδη του 2016. Έτσι, όσοι είχαν αύξηση κερδοφορίας στην περυσινή φορολογική δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά εισφορές ενώ όσοι είχαν μείωση κερδών θα μπορούν να διεκδικήσουν και επιστροφή εισφορών (ή να μπορούν να συμψηφίσουν το ποσό με τα νέα ποσά που θα βεβαιωθούν).

3. Μέσα στον Απρίλιο, θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια για την καταβολή των εισφορών για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ. Θα είναι άλλο ένα χαστούκι για τους επαγγελματίες καθώς θα πληρώνουν τις εισφορές επί δύο: και για το τρέχον έτος και για ολόκληρο το 2017. Τα αναδρομικά θα καταβληθούν σε δόσεις.

4. Μέσα στον Μάιο, θα υπάρξει μια ακόμη δόση επανυπολογισμού εισφορών αυτή τη φορά για όσους έχουν διπλή ιδιότητα: και μετόχου εταιρείας και επιτηδευματία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ