Γλιτώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω της Κύπρου

Κατά το δοκούν αλλάζουν ήδη χιλιάδες επαγγελματίες την νομική μορφή με την οποία δραστηριοποιούνται

Γλιτώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω της Κύπρου

Τρεις επαγγελματίες, κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά και εισπράττουν ανάλογη αμοιβή. Ο πρώτος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ο δεύτερος είναι «μπλοκάκιας» -που σημαίνει ότι μοιράζεται τις ασφαλιστικές εισφορές με τον εργοδότη του- και ο 3ος τιμολογεί μέσω ομόρρυθμης εταιρείας. Και οι τρεις πληρώνουν εντελώς διαφορετικά ποσά στον ΟΑΕΕ προκειμένου να έχουν την ίδια ακριβώς ασφαλιστική κάλυψη. Άλλο ένα απίστευτο και όμως ελληνικό.

Υποτίθεται ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών πέρασε ώστε όλοι να πληρώνουν τις ίδιες εισφορές με βάση το εισόδημά τους. Να όμως που στην πράξη ισχύει το εντελώς διαφορετικό. Προφανώς, το θέμα είναι βαθιά οικονομικό και δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόκληση εντυπώσεων. Ήδη χιλιάδες επαγγελματίες αλλάζουν την νομική μορφή με την οποία δραστηριοποιούνται κατά το δοκούν και με γνώμονα πάντοτε το να πληρώσουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές.

  • Ο πρώτος επαγγελματίας δηλώνει ότι μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 39 παράγραφος 9 του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι έχει μόνο δύο εργοδότες με τους οποίους μπορεί να «μοιραστεί» τις ασφαλιστικές εισφορές (σ.σ. στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι οι εργοδότες απλώς προσαρμόζουν τις μεικτές αποδοχές ώστε να φορτώνουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών στον εργαζόμενο). Βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών στην προκειμένη περίπτωση είναι οι μεικτές αποδοχές και όχι τα κέρδη. Δηλαδή, αν ο επαγγελματίας τιμολογήσει μια αμοιβή 1000 ευρώ, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να εισπράξει 180 ευρώ από τον εργοδότη και 90 ευρώ από τον εργαζόμενο. Ούτε επαγγελματικές δαπάνες αναγνωρίζονται ούτε τίποτα. Έτσι, αυτή η λύση στην πραγματικότητα προσφέρεται μόνο για όσους είχαν εμφανίσει υπερκέρδη τα προηγούμενα χρόνια και θέλουν να αποφύγουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Για παράδειγμα, αν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είχε κέρδη 70.000 ευρώ από το μπλοκάκι του το 2017 και για το 2018 του έχουν απομείνει μόνο δύο πελάτες οι οποίοι θα τον αμείψουν με 30.000 ευρώ μέσα στο 2018, τον συμφέρει να υπαχθεί στο άρθρο 39 καθώς ακόμη και αν ο εργοδότης του φορτώσει τις εισφορές, θα πληρώσει 8085 ευρώ για ολόκληρο το έτος. Αν επέλεγε να εμφανιστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, οι εισφορές θα ήταν υπερδιπλάσιες.
  • Ο δεύτερος επαγγελματίας δεν επιδιώκει να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 39. Αυτό σημαίνει ότι για το 2018, οι ασφαλιστικές του εισφορές θα υπολογιστούν τελικώς με βάση τα καθαρά κέρδη του 2017 στα οποία όμως θα προστεθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017. Αν λοιπόν τα καθαρά κέρδη είναι 20.000 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώθηκαν μέσα στο 2018 ανέρχονται στο ποσό των 5.390 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί του αθροίσματος των 25.390 ευρώ και απλώς θα γίνει μια έκπτωση 15%. Δηλαδή, οι εισφορές, θα ανέλθουν στο ποσό των 5.816 ευρώ σε ετήσια βάση. Ο δεύτερος επαγγελματίας, έχει μια... ιδιαιτερότητα: οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί ενός εισοδήματος το οποίο εμπεριέχει και τον φόρο εισοδήματος. Δηλαδή, αν τα καθαρά κέρδη είναι 20.000 ευρώ, αυτά που πραγματικά εισπράττει ο επαγγελματίας, είναι 15.600 ευρώ καθώς τα υπόλοιπα είναι φόρος εισοδήματος. Παρ’ όλα αυτά, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των 20.000 ευρώ συν φυσικά τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους.
  • Κι έρχεται η σειρά του 3ου επαγγελματία ο οποίος δηλώνει τα καθαρά κέρδη των 20.000 ευρώ στο όνομα μιας ομόρρυθμης εταιρείας. Πώς θα υπολογιστούν οι δικές του ασφαλιστικές εισφορές; Χωρίς τον φόρο είναι η απάντηση. Ο φόρος εισοδήματος (29% επί των κερδών) θα αφαιρεθεί από το ποσό των 20.000 ευρώ και ο ομόρρυθμος εταίρος θα εισπράξει το μέρισμα των 14.200 ευρώ. Έτσι, οι δικές του ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί των 14.200 ευρώ και όχι επί των 20.000 ευρώ όπως ισχύει για τον ελεύθερο επαγγελματία.

Υπάρχει και ένας 4ος στην... παρέα ο οποίος ξέρει και άλλα «κόλπα». Εμφανίζεται ως ομόρρυθμος εταίρος με ένα πολύ μικρό ποσοστό και μεταβιβάζει όλα τα μερίδια της εταιρείας σε μια κυπριακή επιχείρηση. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να επιβαρυνθεί στο μέλλον με φόρο μερίσματος (15% σε περίπτωση που διανεμηθούν τα κέρδη της κυπριακής εταιρείας) ωστόσο, οι ασφαλιστικές εισφορές ουσιαστικά θα μηδενιστούν. Νομικό πρόσωπο με έδρα στο εξωτερικό, δεν επιβαρύνεται με εισφορές εφόσον είναι μέτοχος επιχείρησης στην Ελλάδα.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ