Σε δόσεις η «λυπητερή» των ασφαλιστικών εισφορών του 2018

Με βάση τα κέρδη του 2016 τα ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου – Θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος με τα αναδρομικά

Σε δόσεις η «λυπητερή» των ασφαλιστικών εισφορών του 2018

Σε... δόσεις θα έρθει η λυπητερή των ασφαλιστικών εισφορών του 2018. Ειδικά οι επαγγελματίες που είχαν αύξηση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015, θα πιουν το πικρό ποτήρι «γουλιά-γουλιά». Στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης θα στείλει τα ειδοποιητήρια με τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου.

Αυτές θα είναι υπολογισμένες –για πρώτη φορά- με βάση τα κέρδη του 2016. Εννοείται ότι και για φέτος θα υπάρξει εκ νέου υπολογισμός των εισφορών με βάση τα κέρδη του 2017. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά εδώ. Εξακολουθεί και υπάρχει η μεγάλη εκκρεμότητα με τα αναδρομικά. Με βάση τα κέρδη του 2016 πρέπει να υπολογιστούν όχι μόνο οι εισφορές του Ιανουαρίου (και των επόμενων μηνών του 2018) αλλά και το σύνολο των εισφορών τυο 2017. Αυτός ο υπολογισμός θα γίνει σε δεύτερο χρόνο (πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο) και οι ασφαλισμένοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες:

  1. Οι πολλοί δεν θα έχουν καμία αλλαγή. Το ελάχιστο πλήρωναν, το ελάχιστο θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν
  2. Οι λίγοι που εμφάνισαν αύξηση κερδών θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τις επιπλέον εισφορές που αντιστοιχούν. Η καταβολή γίνει σε μηνιαίες δόσεις με το πιθανότερο σενάριο να ορίζει ότι οι δόσεις θα είναι τόσες όσοι και οι μήνες που υπολείπονται έως το τέλος της χρονιάς.
  3. Όσοι είχαν μείωση κερδών το 2016 συγκριτικά με το 2015 θα δικαιούνται επιστροφή εισφορών (εφόσον φυσικά έχουν πληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις τους μέσα στο 2017). Για αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχει και η δυνατότητα συμψηφισμού αλλά και η δυνατότητα είσπραξης των εισφορών σε μετρητά.

Η διαδικασία των αναδρομικών ισοδυναμεί ουσιαστικά και με τελική εκκαθάριση των εισφορών του 2017. Μέχρι τώρα, τα ποσά που έχουν καταβληθεί ή έχουν βεβαιωθεί αλλα εμφανίζονται ως οφειλόμενα ποσά, έχουν αντιμετωπιστεί ως «προκαταβολή». Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καταλογιστεί προσαυξήσεις ενώ οι ασφαλισμένοι δεν θεωρείται ότι βαρύνονται με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Με το που θα γίνει όμως η τελική εκκαθάριση, αυτό θα αλλάξει. Και οι προσαυξήσεις θα αρχίσουν να φορτώνονται στους επαγγελματίες και ο δρόμος για την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας θα κλείσει (αν παραμένει ανοικτός).

Σε τρίτο χρόνο, θα υπολογιστούν τα αναδρομικά και για όσους οφείλουν να να ασφαλιστούν για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ. Και αυτές οι εισφορές θα αποδοθούν αναδρομικά από τις αρχές του 2017 κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα χάσουν αυτομάτως ένα 14% των καθαρών κερδών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ